Scholeksters kruipen uit ei in Vogelopvangcentrum

© JRO
Redactie KW

De kwajongens die lelijk huis hielden op de broedeilanden in de Spuikom vorige week vernielden een pak eieren en doodden meerdere vogeljongen. Toch konden vijf kuikens gered worden, alsook twee eieren. Daar zijn in het Oostendse vogelopvangcentrum (VOC) twee scholekstertjes uit geboren.

Kwajongens vonden er op dinsdag 28 mei niet beter op richting de broedeilanden in de Spuikom te zwemmen en er met eieren en kuikens te gooien. Heel wat kuikens lieten daarbij het leven, maar enkele kuikens en eieren konden gered worden. De vandalen hadden vijf kuikens en twee eieren,meegenomen, maar lieten die vallen, toen ze betrapt werden door een passant en wegliepen. De kuikens en eieren werden overgebracht naar het VOC.

Groot verlies

“De meeste eieren die we nog vonden, waren gebarsten”, vertelt Claude Velter, coördinator van het VOC. “Hoeveel dieren er gestorven zijn, daar hebben we geen zicht op. Maar het zullen er heel wat zijn. De broedeilanden werden zes jaar geleden speciaal aangelegd. Er leven 200 koppels visdieven en 100 koppels kokmeeuwen. Daarnaast zijn ook zo’n 200 meeuwenkuikens aanwezig. Ik kan er nog steeds niet bij hoe je tot zoiets in staat kan zijn.”

Mooi moment

De twee meegenomen eieren waren steenkoud en de hoop om ze te redden was klein. De eieren werden op hoop van zegen toch in een broedkast gelegd. En kijk, een dag later al brak de schaal… “We waren de dag na de vandalenstreek getuige van de geboorte van een scholekster”, glundert Velter. “Een mooi moment. Ook het andere eitje vertoonde die woensdagmorgen al een klein barstje in de schaal. En ‘s avonds kwam dan ook het tweede scholeksterkuikentje piepen.”

Van de scholekster zitten amper twee koppels op het broedeiland. “Dat uitgerekend daar twee eieren van bij ons terecht komen… De eerste 24 uur hielden we de pasgeboren scholeksters in de broedkast. Daarna konden ze verder aansterken zoals de andere kuikens. Ondertussen kunnen ze zelfstandig eten. De diertjes blijven nu nog een tweetal maanden bij ons. Daarna worden ze, helemaal volgroeid, uitgezet op het broedeiland.”

Geringd

“Dat gebeurt met alle vogels die bij ons binnenkomen en herstellen. De vogels die uitgezet worden, worden ook steeds geringd. Op die manier kunnen we ze in de toekomst verder blijven opvolgen. Ondanks de dood van de vele andere kuikentjes kent het incident zo toch nog een beetje een happy end”, besluit Velter.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier