De Vlaamse Overheid besliste om de recyclageparken opnieuw te openen en dit onder strikte voorwaarden. De afstandsregels moeten gevolgd worden, persoonlijk fysiek contact moet vermeden worden en men komt enkel langs naar het recyclagepark indien dit echt nodig is. In vele grote steden waren er problemen en stonden er immens grote wachtrijen aan te schuiven om binnen te gaan. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakte bekend dat ze een gemeenschappelijke aanpak bij alle recyclageparken in Vlaanderen onderzoekt. Om een beperkt aantal lange wachtrijen te vermijden kwam ze tot het idee om te werken via een digitaal reservatiesysteem. Vlaams Parlementslid en schepen van Wingene Brecht Warnez roept de minister op om de lokale autonomie van gemeenten te respecteren.

Geen nood aan nieuwe afspraken

Brecht Warnez vindt een gemeenschappelijke aanpak voor recyclageparken, zoals verplicht reserveren, geen goed idee. Hij kijkt daarvoor naar de cijfers van de eerste openingsdag bij een aantal intercommunales in West-Vlaanderen. Bij de intercommunale MIROM, Roeselare - Tielt, zijn de cijfers heel duidelijk. In elf van de veertien recyclageparken waren er minder bezoekers dan op een gemiddelde dag in de paasvakantie. In andere parken is er een daling van 45 %. De cijfers van andere intercommunales liggen in dezelfde lijn. In grotere steden waar er wel wachtrijen opdoken, was een tijdelijk probleem dat zich enkel tijdens de ochtend stelde. "Haal de problemen van de grote steden niet naar andere steden en gemeenten waar er geen problemen zijn. De communicatie was ook heel duidelijk. We vroegen om enkele met noodzakelijk afval langs te komen. De burgers hebben zich goed aan deze afspraak gehouden. De heropening is goed verlopen en er is dus geen nood aan nieuwe afspraken of bijkomende maatregelen. Door het opleggen van een reservatiesysteem miskent de minister opnieuw de autonomie van de lokale besturen. Maatregelen opleggen zonder maatschappelijke verantwoording is daarvan een miskenning."

(NS)

De Vlaamse Overheid besliste om de recyclageparken opnieuw te openen en dit onder strikte voorwaarden. De afstandsregels moeten gevolgd worden, persoonlijk fysiek contact moet vermeden worden en men komt enkel langs naar het recyclagepark indien dit echt nodig is. In vele grote steden waren er problemen en stonden er immens grote wachtrijen aan te schuiven om binnen te gaan. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakte bekend dat ze een gemeenschappelijke aanpak bij alle recyclageparken in Vlaanderen onderzoekt. Om een beperkt aantal lange wachtrijen te vermijden kwam ze tot het idee om te werken via een digitaal reservatiesysteem. Vlaams Parlementslid en schepen van Wingene Brecht Warnez roept de minister op om de lokale autonomie van gemeenten te respecteren.Brecht Warnez vindt een gemeenschappelijke aanpak voor recyclageparken, zoals verplicht reserveren, geen goed idee. Hij kijkt daarvoor naar de cijfers van de eerste openingsdag bij een aantal intercommunales in West-Vlaanderen. Bij de intercommunale MIROM, Roeselare - Tielt, zijn de cijfers heel duidelijk. In elf van de veertien recyclageparken waren er minder bezoekers dan op een gemiddelde dag in de paasvakantie. In andere parken is er een daling van 45 %. De cijfers van andere intercommunales liggen in dezelfde lijn. In grotere steden waar er wel wachtrijen opdoken, was een tijdelijk probleem dat zich enkel tijdens de ochtend stelde. "Haal de problemen van de grote steden niet naar andere steden en gemeenten waar er geen problemen zijn. De communicatie was ook heel duidelijk. We vroegen om enkele met noodzakelijk afval langs te komen. De burgers hebben zich goed aan deze afspraak gehouden. De heropening is goed verlopen en er is dus geen nood aan nieuwe afspraken of bijkomende maatregelen. Door het opleggen van een reservatiesysteem miskent de minister opnieuw de autonomie van de lokale besturen. Maatregelen opleggen zonder maatschappelijke verantwoording is daarvan een miskenning."(NS)