Roeselaarse warmtenet is verdubbeld in omvang : weer 15.000 ton CO2-uitstoot minder

© STEFAAN BEEL
Peter Soete

MIROM, de stad Roeselare en de warmteklanten hebben officieel de kraan van het nieuwe deel van het Roeselaarse warmtenet opengedraaid op de site Het Laere. Aan de uitbreiding van het warmtenet richting AZ Delta werd ruim een jaar intensief gewerkt door meer dan honderd mensen.

Het Roeselaarse warmtenet, gevoed door restwarmte van de verbrandingsoven, is het voorbije jaar verdubbeld in omvang. Het traject dat vanuit de verbrandingsinstallatie van Roeselare vertrekt , breidde uit met een vertakking die dwars door de stad tot aan de stedelijke campus van AZ Delta (Brugsesteenweg) gaat.

Het warmtenet is in 1986 gestart met een ondergronds leidingnet van 7,5 km. Enkele tuinbouwbedrijven in Oostnieuwkerke, diverse instanties zoals de REO-veiling, het Spillebad en heel wat scholen verwarmen sindsdien hun gebouw met die groene warmte. In 2016 besliste MIROM Roeselare samen met de stad om het warmtenet uit te breiden, dwars door de stad. Daarmee engageerde de stad zich om 20% minder CO2 uit te stoten tegen 2020. Het warmtenet zorgt vanaf eind 2017 jaarlijks voor een vermindering van 15.500 ton CO2 en 5 miljoen liter stookolie.

Dankzij het nieuwe traject, dat 4,5 km lang is, genieten 15 bijkomende gebouwen van die duurzame warmte. Scholen, appartementen, zorginstellingen en organisaties die langs het traject liggen, helpen zo mee aan het duurzame verhaal van de stad Roeselare.

Roeselaarse warmtenet is verdubbeld in omvang : weer 15.000 ton CO2-uitstoot minder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier