Rik en Marc ontfermen zich over vogels in Bergelen: “We helpen de natuur met plezier”

Marc (links) en Rik zijn blij dat ze zich nog nuttig kunnen maken. © AV
Redactie KW

Wie geregeld door het provinciedomein Bergelen loopt of wandelt, heeft ze misschien al gezien in de buurt van de grote vogelkijkhut aan Bergelenput. Van begin oktober tot eind maart zetten Gullegemnaar Rik Devriendt en Wevelgemnaar Marc Josson van Natuurpunt zich in om er dagelijks te vogels te voeren. De winter is dit jaar misschien niet bijster streng, toch is het volgens de twee liefhebbers een belangrijke taak.

Door André Vlerick

“Het is het tweede jaar op rij dat wij hier onze tijd in stoppen en het loont ook wel”, vertelt Rik me terwijl we samen van de cafetaria naar de vogelkijkhut stappen. “Meestal zijn we hier al even na achten en die beestjes weten dat. Om genoeg licht te hebben voor je camera, moeten ze vandaag maar een beetje wachten.”

“Ze zijn er al, hoor”, verklapt Marc ons als we hem om 9 uur de hand schudden. Hij en Rik werken met een beurtrol: de ene week Rik (met zijn partner), de andere week Marc. Vlakbij de schuilhut hebben ze enkele afgezaagde boomstammen tot voedertafels uitgekozen. Daarop strooien ze met gulle hand zonnebloempitten, lijnzaad of soms een andere graanmengeling. Ze kunnen zich soms amper wegtrekken of je ziet rond de stammen allerlei vogeltjes opduiken. De mezen zijn vandaag duidelijk in de meerderheid, al heeft het duo recent ook enkele vrij zeldzame boomklevers zien opduiken. Waterhoentjes blijken trouwens ook niet vies van het aangeboden festijn.

Misschien is er iemand die dit leest en zich ook geroepen voelt

Hele jaar door voeren

Het is voor een natuurliefhebber een ware lust voor het oog. Alleen vroegen wij ons af of het wel nodig is om de vogels vijf maanden lang te voeren. Wij leerden in school destijds dat dit vooral zin- en waardevol is in ‘putje winter’, als de poelen en plassen dicht liggen en het potentiële voedsel onder de sneeuw zit.

“Dat hebt u van de meester destijds correct geleerd”, bevestigt Kristina Naeyaert, voorzitster van Natuurpunt Wevelgem. “Ondertussen mag je ervan uitgaan dat je vogels het hele jaar door mag voeren. Wij hebben ervaren dat je resultaat krijgt als de eerste kou nog moet komen. Als de temperatuur daalt, hebben de vogels meer extra voedsel nodig. En als je hen dan al leert waar ze aan voedsel kunnen geraken, maken ze des te meer kans bij vriesweer en als het er echt op aan komt. Marc en Rik doen dus nu al zeer goed werk, ook educatief. Hetzelfde gebeurt al langer in een provinciedomein als De Gavers.”

De twee Wevelgemse Natuurpuntvrijwilligers zijn in elk geval in hun nopjes met de aandacht die ze krijgen. “En misschien is er wel iemand die dit leest en zich ook geroepen voelt.”

Zelf hebben de gepensioneerde vloerlegger en de oud-leraar de smaak goed te pakken. “Deze namiddag gaan we helpen bij de opruiming van hakhout in de Bankbeekvallei en ook op de meeste andere activiteiten zijn we graag aanwezig… als we de natuur maar een handje kunnen helpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier