Reuzenberenklauw tiert welig op 11 locaties langs A19

Redactie KW

Op 39 plaatsen langs gewestwegen in West-Vlaanderen werd reuzenberenklauw aangetroffen.

De reuzenberenklauw is een plant die onder invloed van de zon voor ernstige brandwonden kan zorgen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) levert daarom inspanningen om de reuzenberenklauw te bestrijden.

Reuzenberenklauw werd voor het eerst in de 19de eeuw vanuit de Kaukasus in West-Europa ingevoerd. Intussen verspreidde de plant zich spontaan over heel Europa. Het waterachtige sap van de plant bevat chemicaliën die onder invloed van het zonlicht worden geactiveerd. Wanneer die stoffen in aanraking komen met het huidoppervlak, in combinatie met zonlicht, kunnen ze erge brandwonden veroorzaken.

Het Agentschap Wegen en Verkeer houdt de locaties waar reuzenberenklauw voorkomt bij. “Dit gaat om 39 plaatsen langs gewestwegen in West-Vlaanderen. Dat is een pak minder dan in Vlaams-Brabant. Maar dan weer veel meer dan in de andere provincies”, zegt Bert Maertens. “In Kortrijk bijvoorbeeld trof men reuzenberenklauw aan langs de R8 ter hoogte van de Brandelweg; in Poperinge langs de N38.”

In Zonnebeke langs de A19 tiert reuzenberenklauw welig. “Met maar liefst 11 locaties, spant deze snelweg de kroon”, aldus Bert Maertens. AWV heeft richtlijnen opgesteld voor bestrijding van reuzenberenklauw. “Bij kleine haarden worden de planten manueel uitgespit tot op een diepte van minimum 30 cm. Bij grotere haarden wordt er drie keer per jaar gemaaid”, zo zegt Bert Maertens.

Reuzenberenklauw komt ook voor langs waterwegen. Ook daar beschikt de Vlaamse overheid over een plan van aanpak. Zo startte waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV recent een proefproject met de gemeente Zwevegem, om de gevaarlijke plant adequaat te kunnen bestrijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier