Restaurantuitbater in Koksijde vindt zeldzame kreeft en beslist om ze niet op te eten

Het is heel uitzonderlijk dat een oranje kreeft in de natuur kan overleven. © JT
Redactie KW

Deze morgen werd een zeldzame oranje kreeft aangetroffen in een lading levende kreeften in het restaurant ‘Normandie’ in Koksijde. Normaal zijn Canadese kreeften bruinachtig van kleur en worden pas roodoranje nadat ze gekookt zijn.

Het is uitzonderlijk dat een oranje kreeft kan overleven in de natuur. Een normale kreeft kan zich beter verstoppen op de zeebodem door zijn schutkleuren. Een oranje kreeft is een soort albino die zich niet goed kan camoufleren, waardoor het minder overlevingskansen heeft. Het komt maar in één op de tien miljoen kreeften voor.

Het dier is perfect eetbaar, maar toch beslisten de restaurantuitbaters om het dier niet klaar te maken voor hun gasten. In plaats daarvan schonken ze de kreeft aan het Navigo museum. “Het dier wordt hier in quarantaine geplaatst gedurende één maand, het moet immers ontstressen, en leren eten in gevangenschap”, zegt Günther Vanbleu van het Navigo museum. “Daarna mag het verder blijven leven tussen zijn soortgenoten en kunnen bezoekers hem bewonderen!”

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier