Regionaal Landschap Westhoek zoekt Zorro… de eikelmuis

© Bram Conings
Redactie KW

De eikelmuis is bedreigd in de Westhoek. Om het diertje beter te kunnen beschermen doet Regionaal Landschap Westhoek een oproep om waarnemingen te melden.

De eikelmuis behoort tot de familie van de slaapmuizen,die allen een lange winterslaap houden. Zijn typische verschijning maakt hem ook onmiskenbaar: bruinachtig van kleur met een witachtige onderzijde, grote oren, zwart-witte pluimstaart én een zwart Zorro-masker.

Vandaar dat Regionaal Landschap Westhoek een zoekactie opstartte onder de naam ‘Gezocht: Zorro’. “Neen, we zijn niet op zoek naar Zorro uit de gelijknamige televisieserie, maar wel naar de zeldzame en bedreigde eikelmuis”, zegt woordvoerder Nele Saint-Germain van Regionaal Landschap Westhoek. “Om doelgericht te kunnen werken aan de bescherming van de eikelmuis is het noodzakelijk om te weten waar de soort nog voorkomt. Misschien woont hij in jouw tuinhuis of heeft hij een knus plekje gevonden in jouw haag?”

Wie Zorro de eikelmuis ziet mag zich in de eerste plaats gelukkig prijzen dat hij of zij dit unieke diertje ziet, maar mag nu ook zijn bevindingen delen met de natuurbehouders van Regionaal Landschap. “Bel of mail het Regionaal Landschap Westhoek via 051 54 59 62 of miguel.depoortere@rlwesthoek.be en bezorg ons de datum van je waarneming, aantal waargenomen eikelmuizen, precieze plaats en eventueel wat bijkomende toelichting. Of misschien slaagde je er zelfs in een foto te nemen? Weet je waar vroeger eikelmuizen zaten, maar zijn ze ondertussen verdwenen? Ook dit is interessante informatie voor ons. Wij bedanken tipgevers met een kleine attentie“, vervolgt Nele Saint-Germain.

De eikelmuis is in West-Vlaanderen uitgeroepen tot één van de symboolsoorten van het provinciale natuur- en milieubeleid. “Hij kreeg hiervoor al zijn eigen soortactieplan“, legt Nele Saint-Germain uit. “Het Regionaal Landschap Westhoek zet zich in het kader van dit actieplan – samen met verschillende partners – in voor zijn bescherming. Binnen het Europees Interreg V-project TEC! (Tous Eco-Citoyens! of Iedereen Eco-Burger!) gebeurt dit zelfs samen met enkele Noord-Franse en Waalse partners.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier