Recordaantal Noordse pijlstormvogels geteld in De Panne

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Aan de zeetrektelpost in De Panne zijn donderdag 808 exemplaren van de Noordse pijlstormvogels geteld. Dat meldt Natuurpunt. Het gaat om een Belgisch record, met dank aan een stevige noordwesterwind die veel zeevogels het Kanaal inblies.

Voor vogelkijkers is het altijd uitkijken naar de perfecte storm, zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. “Wanneer er dan enkele dagen een stevige noordwester staat, is de kans reëel dat zeevogels het Kanaal worden ingeblazen en dicht langs de Belgische kustlijn vliegen. Vorige week donderdag lagen de weerkaarten ideaal, met 6 Beaufort west, kantelend naar noordwest.” In De Panne werd tussen 06.55 en 20.10 uur vanaf een uitkijkpunt op de zeedijk 808 Noordse pijlstormvogels geteld. “In Middelkerke bleef de teller steken op 727 exemplaren. Het vorige Belgische record van 606 Noordse pijlen (gerealiseerd op 14 september 2011 in De Panne, red.) werd aan flarden geblazen”, zegt Natuurpunt.

De Noordse pijlstormvogel broedt in kolonies op eilanden in de noordelijke Atlantische oceaan. In het najaar verlaten ze hun broedgronden om de winter door te brengen voor de kusten van Brazilië en Argentinië. “De Noordse pijlstormvogel is een contrastrijke vogel, met roetzwarte bovendelen en witte onderdelen. Noordse pijlen hebben een kenmerkende, keilende en kantelende vlucht, met stijve, snelle vleugelslagen, afwisselend vaak vlak boven het water scherend en hoog boven golfkammen opzwiepend. De soort is één van de 30 soorten pijlstormvogels en met een geschatte populatie van 342.000 tot 393.000 broedpaar doet de Noordse pijlstormvogel het goed”, besluit Natuurpunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier