Rebelse beweging ‘Extinction Rebellion’ houdt actie op strand van Oostende

© foto JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende tekenden aanhangers van de rebelse beweging ‘Extinction Rebellion’ zaterdag hun logo op het strand. Daarmee slaken ze een noodkreet en willen ze zich laten zien aan de Oostendenaars.

De groepering, die ijvert voor het doortastend beteugelen van de klimatologische en ecologische crisissen, drukt haar stempel op het strand van de Koningin der Badsteden. Haar zandloperlogo verscheen zaterdag met een diameter van zo’n 80 meter, vlak naast het Kursaal. “De locatie werd niet zomaar gekozen”, klinkt het in een reactie. We willen dat ons logo veel bekijks krijgt, daarom opteerden we voor het stuk strand naast het Kursaal. Er loopt heel wat volk langs.”

Het logo geeft een zandloper in een cirkel weer, een simpel maar krachtig symbool waar Extinction Rebellion mee wil aantonen dat de tijd dringt. “Met deze activiteit willen we zo veel mogelijk mensen bereiken en bewust maken van de noodtoestand waar we ons op dit moment in bevinden. We zitten met ons allen middenin de grootste klimaat-, milieu- en sociale crisis die de mensheid ooit heeft meegemaakt.”

Daadkrachtig investeren in klimaat

De diverse leden, families met kinderen en voorbijgangers tekenden samen het logo door in het zand te harken. De nieuwe ‘Weaving Brigade’ creëerde een artistieke, helende performance met dans en ritmische muziek, waaraan jong en oud deelnamen. “Door weer en wind te trotseren om ons logo in dat zand te tekenen, tonen we aan daadkrachtig te willen investeren in het klimaat en de toekomst van onze beschaving. Het is een regeneratieve actie die aangeeft dat mensen verbonden zijn, als team sterker zijn en grootse dingen kunnen verwezenlijken.”

Voor de kinderen werd entertainment voorzien, voor jong en oud waren er dranken en versnaperingen. XR wou een gezellige namiddag creëren om haar waarden van solidariteit, gerechtigheid en samenhorigheid in de verf te zetten. XR wil met deze actie tonen aan beleidsmakers en het brede publiek dat de burgers zich zorgen maken over de toekomst van hun kinderen. XR eist dat de klimaatnoodtoestand wordt uitgeroepen, emissies van broeikasgassen zo snel als mogelijk worden stopgezet en de burgers gehoord en actief betrokken worden in het transitieproces naar een duurzame samenleving en economie.

(JRO/ foto JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier