Protest van buurtbewoners tegen kappen van 11.000 bomen in Vagevuurbossen in Wingene

Boswachter Frans Van Nevel, Klaar Meulebrouck (Agentschap voor Natuur en Bos), Katrien Haerynck, Lies Vanacker en schepen Brecht Warnez. © Nele
Redactie KW

Enkele ongeruste buurtbewoners van de Vagevuurbossen merkten op dat er plannen zijn om heel wat bomen met de grond gelijk te maken. Het Agentschap voor Natuur en Bos wil 11.000 bomen kappen. Er ontstond dan ook een heuse protestactie.

De Vagevuurbossen is een mooi stukje natuur van ongeveer 220 hectare groot. Het bos wordt dagelijks druk bezocht door sporters, wandelaars en natuurliefhebbers. Enkele ongeruste buurtbewoners hebben het gemeentebestuur ingelicht over markeringen op verschillende bomen. Het bos zal uitgedund worden en dat maakt deel uit van het beheerplan voor de Vagevuurbossen en het natuurinrichtingsproject Biscopveld.

Lies Vanacker en Katrien Haerynck vinden dit alles niet kunnen. Ze riepen buurtbewoners op om te bespreken wat men concreet kan ondernemen tegen de grootschalige bomenkap. “Blijkbaar zijn er plannen dat er maar liefst 11.000 bomen zullen worden gekapt”, vertelt Lies Vanacker. “Dat is absurd. Wij begrijpen dat bosbeheer een ingewikkelde zaak is en dat bomen ook gerooid moeten worden. Daarnaast blijft aanplanting van nieuwe bomen echter stelselmatig uit.”

Alarmbel

Katrien Haerynck gaat volledig akkoord met de reactie van Lies. “Ik ben een frequente boswandelaar. Ik deed wat opzoekingswerk en West-Vlaanderen is een van de bosarmste regio’s van Europa. Ook een van de meest vervuilde regio’s van Europa. We moeten zorg dragen voor onze bossen en dit Vagevuurbos is momenteel mijn zorgenkindje geworden. De bomen zullen verdwijnen, maar worden niet vervangen. Ik wil samen met nog heel wat mensen de dialoog aangaan en open communiceren naar bosbeheer toe. Nu is het nog niet te laat, ik trek mee aan de alarmbel.”

Ik eis het ontslag van de directeur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos – Christophe Depaemelare

Er werd een Facebookoproep gelanceerd en Lies en Katrien zijn bereid om te luisteren naar de medewerkers van Agentschap voor Natuur en Bos. Ook het gemeentebestuur wist niks af van de plannen en toont begrip naar de buurtbewoners toe. “De openbare verkoop van deze loten is gepland op donderdag 6 juni. Nu kunnen we nog iets doen, voor het te laat is.”

Extra bos

Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid, vult aan: “We begrijpen de ongerustheid van de buurtbewoners en delen de zorg voor het bos en de natuur. Wij betreuren ten zeerste het gebrek aan informatie. Ik volg alles aangaande bossen en natuur uiteraard van dichtbij op. Ik luister dan ook graag naar de bezorgdheden en wil stappen ondernemen om te overleggen met het agentschap. Ik stel mij ook vragen bij dit grote aantal van 11.000 bomen die zullen verdwijnen. Moet dat echt zo snel? Kan dit niet meer gespreid worden, zodat we tot een vertragende factor komen? Daarnaast opteer ik om extra bos ter creëren, eventueel op andere plaatsen.”

Ontslag

Dokter Christophe Depaemelare toont zijn ongenoegen en gaat nog een stapje verder. “Het kappen van de bomen blijft bestaan en ik ben sterk verontwaardigd. We moeten onze groene longen beschermen en een verdere boskapstop is noodzakelijk. Ik eis het ontslag van de directeur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos en hoop echt dat klimaatminister Koen Van den Heuvel een tijdelijke stop op de kap in bossen bespreekt. Zo komen we misschien tot meer inspraak en duidelijk overleg.”

Klaar Meulebrouck van het Agentschap voor Natuur en Bos gaf duiding: “Het gaat hier om een noodzakelijk uitdunning van het bosbestand, vastgelegd in het beheersplan van 2007. Er worden niet zomaar bomen gekapt. Het gaat om het vervangen van uitheemse soorten door inheemse. We kijken niet naar het aantal bomen, maar naar de samenstelling van het bos.

(Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier