Proefwerk: een groot bruin gesneden, de eloquente kapucijnaap en het sushirestaurant

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Frederic Vansteenkiste is getrouwd en papa van twee dochters. Hij werkt voor afvalintercommunale MIROM in Roeselare. Voor kw.be blogt hij regelmatig over zijn bestaan als autoloze burger.

Dag beste kindjes, dag lieve leerlingen van het leven zonder auto

We zijn al over half september, er is al wat leerstof van vorig schooljaar herhaald en we hebben al een paar nieuwe zaken geleerd: tijd voor een eerste korte overhoring om eens na te gaan of die leerstof al wat is opgenomen en of er iets is blijven plakken. Neem allemaal een blaadje papier en los de vragen hieronder op. Spieken bij je buur mag, we beschouwen dat als een nuttige oefening richting deeleconomie.

1.

Jan en Piet zijn buren en ze gaan alle twee naar de stad om brood. Een groot bruin gesneden kost 2,30 EUR. Jan neemt de auto en Piet gaat met de fiets. Hoeveel moeten Jan en Piet respectievelijk betalen?

2.

Zoek de fout in deze zin: ‘De flamboyante mountainbiker vond het in een geüpdatet Facebookbericht impardonnabele dat de eloquente kapucijnaap op zijn Panamahoed had gemorst toen de primaat met een fles krambamboeli had getoost’.

3.

Het is de tweede maandag na de herfstvakantie en zo’n typische gure herfstdag. Het is een schamele 4 graden buiten en er blaast een schrale wind. De regen valt niet met bakken tegelijk uit de hemel, maar miezert de hele dag door en komt van alle kanten tegelijk, waardoor je lekker egaal doorweekt raakt van zodra je een stap buiten zet. Wat doe je?

Ik haal de Hummer van stal en probeer vooral geen plassen te missen als ik een zielige fietser inhaal.

Ik fiets twee kilometer naar de Cambio-parkeerplaats om dan met de deelauto naar de bakker te kunnen gaan.

Ik trek een regenjas en gummilaarzen aan, neem een paraplu, trotseer de obligate herfstapocalyps en ren na tien meter achter die paraplu aan die door een fikse windstoot is weggeblazen

Iets anders

4.

Vier vrienden – John, Paul, George en … eh.. Bob- delen samen een Volkswagen Beetle. Ze werken een regeling uit waarbij elke autodeler minstens één weekdag over een auto beschikt en iedereen om de drie weken een woensdagnamiddag kan rijden.

Wie al zijn punten heeft, mag een dikke kus gaan vragen aan de mama

Ze zorgen ook dat ze op zaterdagavond met z’n allen samen kunnen uitgaan met de auto waarbij er dan telkens één van hen Bob is. Als John start met een maandag en Bob is nooit Bob, wie rijdt dan op zondag?

5.

Drie collega’s van een interimkantoor spreken af om op dinsdag samen sushi te gaan eten op de Grote Markt . Evelien woont in een appartement op 2 kilometer van de markt en stapt aan een stevige 7 km per uur als ze uitgeslapen is, maar aan 3 per uur als het de dag ervoor ‘een lastige werkdag was’. Inge woont in een deelgemeente op 5 km van het stadhuis en beschikt over een scooter die 25 per uur mag, maar 40 per uur kan. En Sylvie woont in een boerderij in een buurgemeente, op 6,4 km van de markt. Ze beschikt niet over een auto en pakt meestal de bus. Op een gemiddelde dag heeft die bus 7 minuten vertraging. De drie collega’s vertrekken allemaal gelijktijdig thuis om 7.30 uur. Wie zit het eerst aan tafel?

De oplossingen *

1.

Jan betaalt 58,70 EUR. Nadat Jan eerst tien minuten rondjes moest rijden rond de bakkerij, vond hij uiteindelijk een parkeerplaats. Die kostte hem 5,50 EUR. In principe moest hij maar 2,50 EUR betalen om daar even te staan, maar de parkeerautomaat was stuk en slikte de eerste muntstukken in. Voor het brood zelf betaalde Jan 3,20 EUR. Hij wilde eigenlijk ook gewoon een groot bruin gesneden, maar tegen dat Jan in de bakkerij raakte, was quasi alles uitverkocht en was er enkel nog een glutenvrij maïsbrood. Op de weg naar huis had Jan ook even niet opgemerkt dat hij 50 reed in een zone 30, wat hem nog een flitsboete van 50,00 EUR kost. Piet betaalt niets. In principe kostte zijn brood 2,30 EUR, maar als trouwe klant was zijn spaarkaart net vol en kreeg hij een brood gratis.

2.

De flamboyante mountainbiker zou moeten weten dat hij beter een helm op zijn hoofd zet in plaats van een Panamahoed.

3.

Niemand. Mensen die aan autodelen doen, zijn geen zondagsrijders.

4.

De tweede maandag na de herfstvakantie is 11 november. Ik weet niet wat jullie doen, maar ik blijf lekker gezellig binnen dan.

5.

De drie collega’s hebben eerst een voormiddag moeten werken samen en staan dus gelijktijdig op de markt. In lichte paniek, want op de Grote Markt is er helemaal geen sushirestaurant.

Dat was het. Wie vijf op vijf heeft, mag daarover stoefen bij zijn of haar vriendjes en een dikke kus gaan vragen aan de mama. Wie gebuisd is: sta maar vijf minuutjes in de hoek en denk eens goed na over de impact van je slechte rapport op het klimaat.

* Er wordt niet gediscussieerd over de oplossingen, het ontbreken van cruciale data en de mate waarin de opdrachten oplosbaar waren.