Politie Oostende en stad houden gerichte acties rond huisvuil: “De acties werpen hun vruchten af”

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Onlangs organiseerde de lokale politie van Oostende, samen met de Dienst Openbaar Domein van de stad, twee acties rond reinheid. Er werden 33 overtredingen i.v.m. huisvuil opgesteld en er werden 5 vaststellingen gedaan rond afvalcontainers.

De actie rond de huisvuilophaling ging vooral om het al dan niet te vroeg buiten plaatsen van het huisvuil. In Oostende is het zo dat men afval pas vanaf 5 uur ‘s morgens buiten mag plaatsen op de dag van de ophaling. De ophaling zelf gebeurt dan vanaf 7 uur. Wie zijn afval te vroeg buiten plaats riskeert een GAS-boete van 60 euro. Tijdens de controle op zondagavond in de wijken Mariakerke en Centrum stelde de politie 33 keer vast dat mensen hun huisvuil te vroeg buiten hadden geplaatst. 5 daarvan werden zelfs op heterdaad betrapt bij het buiten plaatsen. “De regels rond de afvalophaling lijken erg streng, maar ze zijn meer dan noodzakelijk”, verduidelijkt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “Als vuilniszakken te lang buiten blijven staan, dan scheuren de meeuwen ze open. Als mensen zich dan niet aan de regels houden, dan kan dat voor overlast zorgen. Daarom worden door onze diensten en door de politie op regelmatige basiscontroles uitgevoerd.”

Voor Oostendenaars die hun afval niet buiten kunnen plaatsen tussen 5 en 7 uur is er een alternatief. “We hebben ook nog de afvalstraten. Iedereen kan er elke dag, van 7 uur tot 22 uur, terecht om er hun restafval, PMD, glas en karton te deponeren. Alleen voor het restafval betaal je 50 cent”, aldus de burgemeester.

Ook op afvalcontainers van de handelszaken werd maandagavond nog gecontroleerd. Handelaars dienen hun afvalcontainers afgesloten en op het reglementaire uur buiten te plaatsen. In totaal werden 145 containers gecontroleerd. Daarvan werden 5 vaststellingen gedaan waarbij men in overtreding was. Die vaststellingen gebeurden allemaal in de wijk Mariakerke. “De acties werpen hun vruchten af. We organiseren ze maandelijks. We zien dat het aantal vaststellingen afneemt. De handelaars scoorden tijdens deze actie goed. De sensibilisering doet haar werk en we kijken tevreden terug op de actie“, aldus Directeur Operaties Hannelore Hochepied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier