Poes sterft in een konijnenklem op het voetbalveld in Ettelgem

Papa Jack met zoontje Sam deden deze huiveringwekkende ontdekking © TL
Redactie KW

Het diertje raakte vast in de klem en overleefde het niet. “Dit is toch een gevaarlijke plaats om zoiets te zetten”, aldus de eigenaar.

De kat van het gezin De Waele uit de Oude Brugseweg in Roksem loopt evenveel binnen als buiten. Maar toen ze het diertje afgelopen weekend niet meer zagen, raakten ze toch ongerust. Tijdens een wandeling met de hond deden papa Jack (45) en zijn zoontje Sam (7) de spijtige ontdekking. “Ik zag mijn buurman aan het voetbalveld in de Vijfwegstraat staan”, zegt Jack. “Hij stond er bij een dood dier. Toen we er bij kwamen, zagen we dat het onze kat was.”

De kat stierf in een speciale klem om groter ongedierte te vangen. Die zat in een put in de grond, vermoedelijk vlakbij een konijnenhol. “Ik denk niet dat dit het werk is van een kattenhater of iemand met slechte bedoelingen“, zegt Jack. “Maar het is volgens mij wel gevaarlijk. Dat staat hier op een voetbalveld waar vaak kinderen spelen. Als zo’n klem een kat kan doden kan die zeker ook een kind lelijk verwonden.” Bij het agentschap voor Natuur en Bos durft men niet onmiddellijk uitspraken doen over de klem zonder die te zien. “Maar die zal wel zo goed als zeker verboden zijn”, klinkt het. “Net zoals de meeste klemmen eigenlijk.”

Het onfortuinlijke diertje
Het onfortuinlijke diertje© TL

De lokale politie Kouter kwam ter plaatse en stelde een proces-verbaal op. Zij gaan momenteel nog na of de klem ook effectief illegaal geplaatst werd. “In principe is het een inbreuk op de jachtwetgeving“, zegt woordvoerster Annemie Wittesaele. “Maar het mag wel in het kader van verdeling en als de woudmeester er toestemming voor gaf. Maar dat moeten we nog nagaan.”

Jack wil er ook geen grote zaak van maken. Hij wil alleen waarschuwen. Zowel de mensen die de klem plaatsten als de buurtbewoners. “Het is jammer dat onze kat op die manier om het leven moet komen”, zegt hij. “We hadden die al zeven jaar en die was echt wel een deel van het gezin. Als een kat buiten gaat, heb je altijd het risico dat hij overreden wordt. Maar dit was toch te vermijden.”

Wie de klem precies plaatste, is nog niet duidelijk. Bij de voetbalploeg in kwestie klinkt het alvast dat zij dat niet deden. Mogelijk werd die door de gemeente zelf uitgezet. “Al heb ik geen weet van een konijnenplaag op die plaats”, aldus burgemeester Ignace Dereeper (CD&V). Het onderzoek van de politie zal wellicht snel duidelijkheid brengen.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier