Peter Depodt 20 jaar voorzitter van Natuurpunt Waregem: “Veel meer bomen aanplanten”

Peter Depodt. © HDV
Redactie KW

Eind volgende maand planten het Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Waregem en vrijwilligers 10.000 bomen aan op een terrein van acht hectare in deelgemeente Sint-Eloois-Vijve. “Dat is een prima zaak, maar dat volstaat niet”, zegt Peter Depodt (53), al 20 jaar voorzitter van Natuurpunt Waregem. “Het is echt hoognodig dat we nog veel meer bomen aanplanten in Waregem in het licht van de klimaatverandering.”

Peter Depodt het ‘groene geweten’ noemen van Waregem, is wellicht wat overdreven. Hij is wel de man die hard blijft ijveren voor meer groen in de stad en de kritiek niet schuwt als er volgens hem niet snel genoeg actie komt.

Vorig jaar kocht Natuurpunt natuurreservaat ‘t Verdriet aan, een terrein van 1,4 hectare, in Vijve. Wat is het belang daarvan voor de stad?

“Het is een van de zeldzame stukjes ongerepte natuur in onze dicht bebouwde stad. In de winter kan er al eens een watersnip te zien zijn, een vogel die hier niet veel voor komt. Het is ook een noodzakelijk overstromingsgebied in de Gaverbeekse meersen.”

Ik las dat Natuurpunt er 56.000 euro voor betaald heeft. Dat is veel geld.

“Dat klopt. De prijs die de eigenaars van een natuurgebied in Wielsbeke verkregen, werkte blijkbaar inspirerend bij de eigenaars van dit stuk in Vijve. De prijs voor grond is in het algemeen duur in Waregem en dus speelde dat ook mee. Stel dat het in Deerlijk gelegen was, dan hadden we mogelijk maar een derde daarvan betaald. Dat was dus een forse inspanning voor Natuurpunt, dat zijn inkomsten uiteindelijk uitsluitend haalt uit de giften van sympathisanten. Gelukkig zijn er nu ook meer bedrijven die ons steunen. Ook zij zien de noodzaak in van meer groen in de stad.”

Is er al veel gebeurd op het terrein sinds de aankoop?

“Het terrein is in opdracht van Natuurpunt volledig gemaaid en het hooi is weggebracht. We hebben daarvoor een beroep gedaan op de Sociale Werkplaats. Zelf kunnen we dat niet doen met de vrijwilligers die er zijn. Binnenkort gaan we ook vragen aan een landbouwer om er een paar koeien op te laten grazen. Daardoor kunnen er ook meer zeldzame plantensoorten groeien.”

Is het terrein vrij toegankelijk?

“Neen, we hebben het met een poortje afgesloten. Dat wringt ergens wel, omdat we dit alleen dankzij giften hebben kunnen aankopen. Daarom hopen we er zo snel mogelijk gidsbeurten te kunnen organiseren. Het terrein echt toegankelijk maken, gaan we niet doen. De schrik voor beschadiging is te groot. Ik heb er al eens sporen gezien van mountainbikers en dat willen we verder vermijden.”

Er is al lang sprake van het stadsrandbos, in de buurt van Vijve. Ik hoop dat de stad er ook eens werk van maakt

Waar zie je nog waardevolle stukken groen in de stad?

“De Zavelput in deelgemeente Beveren-Leie is ook een mooi stukje natuur. Er was wat vervuiling, maar inmiddels ligt alles er nu toch weer beter bij. In samenspraak met de stad Waregem is er ook een zesjarenplan afgesproken bij het beheer. Ik heb daarbij een fasenplan opgesteld. Op het einde van die periode moet dat er toe leiden dat we er over een meer open natuurgebied beschikken.”

Eigenlijk wil Natuurpunt een flinke stap verder gaan en de Zavelput leegpompen. Wat is het nut daarvan?

“Op die manier zouden we de waterkwaliteit kunnen verbeteren want nu is die niet goed. Er zitten te veel karpers in de Zavelput en die woelen er alles om. Daardoor krijgen waterplanten geen kans om te groeien. Eens leeggepompt, willen we er alle karpers uithalen. Als de put opnieuw is met regenwater, zouden we er snoek kunnen uitzetten. Dat is een vis die geen plantengroei tegenhoudt. Als er weer planten groeien, zal de kwaliteit van het water enorm verbeteren. Wellicht zou dan ook het aantal soorten libellen opnieuw toenemen. Weet je dat er vroeger meer dan tien soorten voorkwamen op en rond de vijver? Nu blijven er amper één of twee soorten over. Libellen leggen hun eitjes in het water maar nu eten de karpers die op. Helaas is de stad nog niet overtuigd van het nut van het leegpompen. Hopelijk verandert dat nog.”

Een ander waardevol natuurgebied lijkt me de oude spoorwegberm op de grens van Sint-Eloois-Vijve en Zulte.

“De stad pakt er graag mee uit en terecht. Alleen ligt die prachtige groene lange smalle strook van 1,7 kilometer lang voor bijna 90 procent op het grondgebied van Zulte. Er is maar een klein stukje van Waregem. Ook het Karmelbos in Waregem en de Visputten in Desselgem wil ik nog vermelden, maar alles bij mekaar blijft het veel te weinig.”

Goed nieuws is toch wel dat er 8 hectare bos bij komt in Vijve in het weekend van 29 en 30 november.

“Dat is inderdaad een stap in de goede richting maar het is ook meer dan nodig. Bomen en water worden hoe langer hoe meer een belangrijk wapen tegen de klimaatverstoring. Ze zorgen voor de noodzakelijke verfrissing bij de hete temperaturen die we in de toekomst nog meer gaan noteren in de zomer. Waregem is een stad met veel beton en er moeten nog veel meer bomen bijkomen om dat te compenseren. Hopelijk komt er dan ook eens schot in de zaak rond het stadsrandbos, in de buurt van Vijve. Daar is al lang sprake van maar ik hoop dat de stad er ook eens werk van maakt.”

Zelfs met de landbouwers komen we nu goed overeen. Dat was vroeger wel eens anders

Veel mensen willen meer groen, anderen reageren als door een wesp gestoken als het over klimaat en natuur gaat. Merk je zelf negativiteit?

“Eigenlijk niet. Ik heb weinig of geen last van tegenstanders. Vroeger kregen we nog eens het verwijt te horen dat we ne vorte groenen waren, maar de laatste tijd is dat veel verbeterd. Wellicht is het besef toch gegroeid dat natuur van enorm belang is voor onze planeet. Zelfs met de landbouwers komen we nu goed overeen. (lacht) Dat was vroeger wel eens anders. Ons maai- en hooibeheer gebeurt nu ook voor een stuk door landbouwers.”

Natuurpunt zit nationaal in de lift. Hoe staat het met de afdeling Waregem?

“De voorbije vier jaar zijn we ook gegroeid met een tachtigtal leden. We tellen er nu 487. Daarmee doen we het verhoudingsgewijs wel minder goed dan de andere gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Dat we onze leden weinig kunnen aanbieden, speelt uiteraard een rol. We beschikken jammer genoeg niet over een interessante biotoop zoals bijvoorbeeld de Gavers.”

Mogen we tot slot ook weten hoe hard jij je best doet om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden?

“Mijn vrouw en ik proberen zo milieuvriendelijk mogelijk te leven. Er liggen zonnepanelen op ons dak en we hebben ook een zonneboiler. We hebben een moestuin en kweken alles biologisch. Ik neem ook altijd het openbaar vervoer naar mijn werk en als ik me in Waregem verplaats, dan is dat met de fiets. Zelfs als ik een bak met flessen spuitwater moet halen in het warenhuis doe ik dat met de fiets. Mijn vrouw vindt dat van de pot gerukt (lacht) maar dat maakt me niets uit. Zelf neemt mijn vrouw ook vrijwel altijd de fiets naar haar werk in Waregem.”

En hoe is het met het autogebruik gesteld?

“We rijden ongeveer 7.500 kilometer per jaar met onze auto. We hebben ook een camper waarmee we vaak op reis gaan maar ook daar komen we nooit boven de 6.000 kilometer uit. Dus in totaal komen we aan een kleine 15.000 kilometer. De laatste keer dat we het vliegtuig genomen hebben, was vijf jaar geleden. Dat was voor een verre reis naar het mooie Canada.”

Dat ijveren voor meer groen, had je dat ook al als kind?

“De liefde voor de natuur is mij met de paplepel ingegeven. Mijn ouders waren grote natuurliefhebbers en heel vaak gingen we dan ook wandelen in de natuur. Die liefde voor de natuur is altijd gebleven.” (Freddy Vermoere)

BIO:

Privé

Peter Depodt (53) is getrouwd met Greet Packet (53). Ze hebben samen twee kinderen: Tine (25) en Janne (23). Ze wonen in de Aststraat in Waregem.

Loopbaan

Peter volgde een opleiding bakker aan de bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge. Hij ging daarna drie jaar als bakker werken in een grote bakkerij aan de Avenue de l’Université in Elsene, één van de 19 tweetalige gemeenten in het Brussels grootstedelijk gewest. Daarna volgde hij een D-cursus om les te kunnen geven. Nu geeft hij praktijkvakken en technische vakken aan de leerlingen die voor bakker studeren in de bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge.

Vrije tijd

Wandelen, fietsen, natuurfotografie en reizen met de camper. (vfb)

De tips van Peter:

Favoriete winkel?

“Dat is zonder twijfel de Wereldwinkel. Op die manier helpen we mee om een eerlijke wereldhandel te bevorderen. Het is vooral mijn vrouw die er langs gaat om er wijn of voedinswaren te gaan kopen. Ze gaat er ook jaarlijks met haar klas naartoe.”

Favoriete vereniging?

“Geen twijfel mogelijk, dat is Natuurpunt voor mij. Mijn vrouw en ik zijn al tientallen jaren lid. Veel andere leden zijn als het ware familie geworden. We gaan ook op reis met andere leden. Wie interesse heeft om kennis te maken met onze vereniging, kan gerust eens langs komen voor een studiedag of natuurwandeling. We geven binnenkort ook opnieuw een cursus natuurgids.”

Favoriete evenement?

“Dat is de Boerenmarkt in Waregem, die jaarlijks plaatsvindt op de Markt in Waregem. Het is een goed voorbeeld van de korte keten, dus zonder tussenschakels bij de aankoop van producten.”

“Ook de Waregemse Gordel, waarbij je fietst of wandelt voor het goede doel, weet ik te waarderen. Alle routes starten en eindigen op het Boekenplein in Waregem maar de fietsers rijden voor een belangrijk stuk buiten Waregem.”

Favoriete plek?

“De oude spoorwegberm is een favoriete plek. Ik ga er graag omdat het er stil is. Je bent er even weg van de drukke stad, hoort er de vogels fluiten en er is ook open ruimte. Om dezelfde reden kom ik graag op de Zavelput in Beveren-Leie, die Natuurpunt deels in beheer heeft. Ook daar kan ik de rust waarderen. Mijn hobby is vogels spotten en dat kan ik op beide plaatsen volop doen.”

Reistip

“We gaan heel graag op reis met de camper. Een van de mooiste reizen die we de voorbije jaren gemaakt hebben, was onze trip naar het hoge noorden van Noorwegen, ruim 3.000 km ver. Heerlijk was dat. In eigen land zoeken we ook het liefst de natuur op. Dat kunnen de Hoge Venen zijn, maar ook de Ardennen of Limburg zijn favoriete bestemmingen in ons land.” (vfb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier