Over vruchtbare poesjes: West-Vlaming hinkt achterop op vlak van kattensterilisatie

© Getty Images/iStockphoto
Olaf Verhaeghe

Meer dan een kwart van baasjes die hun kater of kattin (nog) niet liet steriliseren of castreren, woont in West-Vlaanderen. Daarmee scoort onze provincie, samen met Antwerpen, het slechtst. Het goede nieuws is wel dat op Vlaams niveau meer dan negen op de tien katten is gesteriliseerd. Dat blijkt uit onderzoek van dierenrechtenorganisatie GAIA.

Onze provincie telt naar schatting 318.000 huiskaters en -poezen, meer dan Limburg en Vlaams-Brabant maar een pak minder dan Oost-Vlaanderen en Antwerpen. De gemiddelde leeftijd van de katten ligt op 6,6 jaar, de overgrote meerderheid is geen raskat én mag buiten. Dat alles blijkt uit een enquête van dierenrechtenorganisatie GAIA bij 527 Vlaamse huishoudens.

1 + 1 = 6

GAIA voerde samen met onderzoeksbureau Ipsos een onderzoek naar de verplichte sterilisatie van katten in Vlaanderen. “Bij katten is 1 + 1 gelijk aan 6“, klinkt het bij Ann De Greef, directeur van GAIA. “Asielen kunnen de toevloed van achtergelaten of gevonden kittens en katten niet langer aan, waardoor er elk jaar enorm veel dieren geëuthanaseerd moeten worden. Daarnaast lijden zwerf- en straatkatten een miserabel leven. Verplichte sterilisatie is de enige maatregel die kan leiden tot een evenwicht in de kattenpopulatie.”

Sinds 2018 is de wetgeving rond sterilisatie en registratie van katten in ons land veranderd. In Vlaanderen is het verplicht om uw kat te laten steriliseren. Het goede nieuws is dat ruim negen op de tien katten in Vlaanderen is gesteriliseerd. Katers, katten tussen vier en zes jaar en katten uit het asiel of van een fokker zijn vaker gesteriliseerd of gecastreerd.

Het vermijden van een nestjes blijkt bij kattinnen de belangrijkste reden om te steriliseren. Bij katers wijzen baasjes vooral op de wettelijke verplichting, dat hun kat rustiger wordt en dat de kater zonder sterilisatie gaat sproeien.

Te duur en tijdsgebrek

Maar toch blijken niet lang niet alle problemen van de baan. Als we kijken naar het percentage katten dat (nog) niet gesteriliseerd is, springt West-Vlaanderen in het oog. Meer dan een kwart van de kattenbaasjes die aangeeft een niet-gesteriliseerde huiskat te hebben, woont in onze provincie. Daarmee toppen we samen met Antwerpen de lijst. Hoewel het globale plaatje al vrij goed oogt, hinken we in West-Vlaanderen dus nog ietwat achterop.

De kostprijs, tijdsgebrek om naar de dierenarts te gaan, kat die niet vrij buiten komt, het niet noodzakelijk vinden van sterilisatie en de leeftijd van de kat zijn de belangrijkste redenen die mensen aangeven om niet te steriliseren. Niet-gesteriliseerde katten zijn vaker kattin, katten onder de 3 jaar en katten die als zwerfkat zijn gevonden.

Van 25 juni tot 9 juli zal op Qmusic, Radio 2 en Studio Brussel de nieuwe radiospot Laat je poesje knippen voor ze begint te wippen‘ en ‘Knippen die ballen dan pas knallenvan GAIA te horen zijn. “We willen op een ludieke wijze mensen aanzetten tot het steriliseren van hun kat. Want 160.000 niet-gesteriliseerde huiskatten kunnen volgens de ‘wiskundige kattenregel’ leiden tot ongeveer 1,4 miljoen nieuwe katten per jaar in Vlaanderen”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef nog. “Ons einddoel is een perfect evenwicht tussen het aantal katten in het asiel en het aantal katten dat geadopteerd wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier