Oudenburg vecht voor een duurzame wereld: “Honderden kilo’s afval opgeruimd”

Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Van 18 tot 25 september vindt de Week van de Duurzame Gemeente plaats. Op 25 september vieren we ook de vierde verjaardag van de Agenda 2030, een langetermijnagenda met 17 doelstellingen voor een duurzame wereld. Ook Oudenburg doet een duit in het zakje. Het stadsbestuur zette vorige week al Oudenburgenaars, verenigingen en bedrijven in de bloemetjes omwille van hun bijdrage tot het halen van deze doelstellingen.

“Onze lokale helden doen veel voor deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Daarom willen we hen in de kijker zetten”, zegt schepen Romina Vanhooren, samen met haar collega’s Gino Dumon en Ulrike Vanhessche. “Samen moeten we bijdragen tot een duurzame wereld.”

De 17 doelstellingen zijn: vechten tegen armoede, geen honger, goede gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid, schoon water en sanitair, betaalbare en duurzame energie, eerlijk werk en economische groei. Verder is er aandacht voor industriële innovatie en infrastructuur, het verminderen van ongelijkheid, duurzame steden, verantwoorde consumptie en productie. Ten slotte springt men in de bres voor het klimaat, leven in het water, leven op het land, vrede en veiligheid. Er zijn ook partnerschappen om al die doelen te bereiken.

Bij de Oudenburgse bevolking is er al een groot besef dat we met onze wereld duurzaam moeten omspringen. Negen ‘duurzame helden’ mochten vorige week voorstellen waarvoor zij staan.

Een opmerkelijke duurzame held is Emile Verhaverbeke uit de Vrijboomstraat in Ettelgem. Toen hij in 1994 op een boogscheut van domein De Hoge Dijken kwam wonen, viel hij als een blok voor de omgeving. “Als natuurliefhebber ga ik vaak rond het natuurdomein wandelen met mijn hond, ook om de fauna en flora te observeren. Maar al vlug merkte ik ook de verloedering, zwerfvuil én zelfs zware sluikstortingen op. Meestal belde ik toen de politie op zodat de stadsdiensten het nodige zouden doen”, vertelt Emile.

Zelf gaan opruimen

In die periode begon Emile zelf zwerfvuil op te ruimen. “Honderden kilo’s, denk ik. Niet te vatten wat de mens allemaal achterlaat. Ik ben toen ook gestart met mensen te sensibiliseren. Ik wilde hen doen stoppen met sluikstorten, door te verwijzen naar de zware vervuiling van de zee. Niet altijd evident, want mensen kunnen zich agressief opstellen als je ze op hun fouten wijst. Door contact met de medewerkers van Natuur en Bos, sta ik sterker in mijn schoenen. Van hen krijg ik veel waardering”, gaat Emile verder. “Ik ben intussen 75 jaar en zolang ik me goed voel, zal ik me blijven inzetten. De parking aan het natuurdomein en de naastliggende Oude Brugseweg zijn zwarte plekken en vragen extra aandacht”, weet Emile Verhaverbeke. “Maar er is hoop: ik ontmoet regelmatig jonge mama’s met kinderen die samen ook hun best doen om afval te verwijderen.”

Ons restafval is gezakt van 300 kilo per week naar 100 tot 150 kilo – Jeroen Vanhevel

In de slagerij langs de Hoogstraat doen Jeroen Vanhevel en Anneleen Verheye er alles aan om heel duurzaam met energie om te springen. Ze hanteren een streng afvalbeheer. “Dat doen we door bewust afval te scheiden en meer in te zetten op recycleerbare verpakkingen. Zo is ons restafval de jongste jaren gezakt van 300 kilo per week naar 100 tot 150 kilo”, legt Jeroen Vanhevel uit.

“Wat energie betreft, maken we met onze Elugie-toestellen van water en groengas elektriciteit en warm water. We wekken momenteel jaarlijks 52.000 kwh elektriciteit op en produceren dagelijks 800 liter warm water. De gasaanvoer komt van het net, maar elke kubieke meter wordt gecompenseerd door een kubieke meter groengas die we op het net steken, opgewekt uit de zon, de wind en biogas. Voor dat laatste zorgen we zelf voor de grondstoffen me keukenafval. Volgend jaar plannen we een uitbreiding om nog duurzamer te worden”, besluit Jeroen Vanhevel.

Ecologisch rijden

Ook de firma Verhelst, al decennia een gevestigde waarde in Oudenburg, draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo plaatste de firma al 40.000 m² zonnepanelen in de hoofdzetel langs de Stationsstraat, goed voor 3.000.000 kwh elektriciteit. “Zelf gebruiken we daar een vierde van. De rest gaat naar het net”, legt Kathleen Verhelst uit. “Op onze andere tien sites staan nog eens 11.600 m² zonnepanelen. We gaan ook voor rendabel en duurzaam ondernemen door te rijden met ecologische vrachtwagens en energie te hergebruiken om onze burelen te verwarmen. En we leren onze chauffeurs ecologisch te rijden. Voor ons wagenpark hebben we een eigen carwash. Daar wordt het water herwonnen en de gebruikte zepen zijn afbreekbaar.”

De andere duurzame helden zijn de Fietsbieb, voedselbedeling De Lage Drempel Kerit, Natuurpunt, Rode Kruis, De Katrol en IJstijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier