Oude Mahieupeer groeit verder in provinciedomein

De Mahieupeer doorstond de verhuizing naar Bergelen goed. © EDB
Redactie KW

De Mahieupeer, die werd overgeheveld van Aalbeke naar het provinciaal domein Bergelen in Gullegem, werd ingehuldigd. Ook het boek ‘Mahieupeer 2.0 – een echte smaakmaker met een lange historie’ van Dieter Dewitte van de fruitwerkgroep werd er voorgesteld.

De Mahieupeer die ruim 100 jaar wortelde in Aalbeekse grond, werd in 2015 bedreigd door bouwplannen. Onderzoek wijst uit dat de eeuweling het enige overgebleven geregistreerde exemplaar is van de Mahieupeer. De fruitwerkgroep van Velt Wevelgem ondernam dan ook actie om de boom te redden. Begin dit jaar ging het richting de weide naast de boomgaard in provinciedomein Bergelen in Gullegem. De droogte van afgelopen zomer was niet zo welkom voor de boom, maar hij heeft de verhuizing blijkbaar goed verteerd en kon dan ook officieel ingehuldigd worden.

Stoofpeer

Ooit was de Mahieupeer een wijdverspreid stoofperenras in onze streken. De peer vormde het basisingrediënt voor de befaamde Aalbeekse perentaartjes. “Een bron spreekt van een Aalbeeks perenras dat nu eens Mahieupeer, dan weer Maju-, Mahu- of Marihupeer genoemd werd. In Aalbeke worden al sinds mensenheugnis perentaartjes gebakken. De Mahieuperen die in september rijp zijn, werden hiervoor gebruikt. De taartjes werden Sint-Corneliustaartjes genoemd”, aldus Pierre Ruysschaert van Davidsfonds Aalbeke. “Maurice Deveugle was de eerste bakker die omstreeks 1930 het perentaartje bakte. Bedevaarders kwamen Sint-Cornelius ‘dienen’ en Corneliuskoeken kopen en ze namen er de Corneliustaartjes graag bij. Overal stonden toen Mahieuhoogstammen. Vanaf de jaren tachtig werd de Mahieupeer in de taartjes vervangen door andere rassen. Ook de bomen werden gekapt en vervangen.”

Terug naar Aalbeke

Met hulp van de Tuinbouwschool in Kortrijk kwamen uit enthout van de moederboom jonge boompjes tot stand. 30 daarvan komen straks weer ‘thuis’ in Aalbeke, bij wie er bij Davidsfonds Aalbeke één bestelde. Bij De Weister in het centrum krijgt ook een hoogstam zijn plaats. Dieter Dewitte van de fruitwerkgroep verdiepte zich in de peer en schreef er een boek over. Zijn boek ‘Mahieupeer 2.0 – een echte smaakmaker met een lange historie’ is te verkrijgen via Velt en via het Davidsfonds Aalbeke. De fruitwerkgroep van Velt Wevelgem-Menen ontwerpt ook educatief materiaal voor de bezoekers van provinciedomein Bergelen in Gullegem.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier