Opnieuw illegale lozing van bedrijfsafvalwater op Ieperse industriezone

Vissers zijn normaal blij wanneer het regent, maar zijn nu bang. © TP
Redactie KW

De Zwaanhofbeek en een deel van het Kanaal Ieper-IJzer kleurden weer grijs na een zoveelste illegale lozing van bedrijfsafvalwater op de Ieperse industriezone.

Het stukje Kanaal Ieper-IJzer tussen de sluizen in de Ieperse deelgemeente Boezinge wordt al jaren vervuild door een grijs goedje, dat afkomstig is van de Ieperse industriezone en via de Zwaanhofbeek in het kanaal terechtkomt. “Deze plek was tot tien jaar geleden een echt paradijs voor de vissers. Bij de eerste grote vervuiling hebben we duizend kilo dode vis uit het water gehaald“, zegt visser Steve Salomez.

“Na elke nieuwe vervuiling troffen we steeds minder vis aan. Nu zit er bijna geen meer. Het valt op dat de grijze lozing altijd gebeurt na regen. Vissers zijn normaal blij wanneer het regent, maar wij zijn bang. Zo erg is het.”

Sondes

“Het ecologisch leven ging er inderdaad fel op achteruit”, bevestigt Valentijn Despeghel (SP.A), Iepers schepen van Milieu.

“We zijn nu van plan om de vervuiling op te sporen met permanente sondes en we doen een oproep naar tips. Daarnaast zijn er waterstalen genomen, die verder onderzocht worden. Het is de eerste keer dat we bruikbare stalen hebben, omdat er zo vlug melding werd gemaakt. Dankzij de goede samenwerking met de stad, Natuurpunt Westland en de hengelverenigingen komen meldingen sneller binnen en wordt er beter actie ondernomen op het terrein.”

Mailen

De milieupolitie van zone Arro Ieper kreeg de melding woensdagochtend. “Het was de ergste vervuiling in twee jaar”, aldus communicatieconsulent Glenn Verdru. De politie roept op om verdachte handelingen in die omgeving over te maken aan de milieupolitie via mail pz.arroieper.milieupolitie@police.belgium.eu en hoopt dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid opneemt en zelf een melding van het incident overmaakt aan de afdeling ‘handhaving’ van het Vlaams Departement Omgeving.

Drinkwater

Despeghel benadrukt de maatschappelijke kost van de vervuiling. “Dood water is voor niemand goed“, zegt hij. “Van dit water wordt drinkwater gemaakt, waardoor de Watergroep voldoende voorzorgen moet nemen om de schadelijke stoffen weg te filteren. De watergebruikers en belastingbetalers zijn dus de dupe van vervuiling door enkelingen. De lozingen vergroten het tekort aan drinkwater in periodes van langdurige droogte.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier