Op zoek naar planten en dieren in Wielsbeke, Dentergem en Oostrozebeke

De 1000-soortendag is een organisatie van 't West-Vlaamse Hart, Natuurpunt De Torenvalk, de milieuraad en gezinsbond van Oostrozebeke en de drie gemeentebesturen van de betrokken gemeenten. © NVR
Redactie KW

Op 16 en 17 juni vindt de 1000-soortendag plaats in Wielsbeke, Dentergem en Oostrozebeke. In 24 uur tijd probeert men 1000 soorten planten en dieren te tellen. Het brede publiek leert de natuur in hun gemeente van dichtbij kennen door vijf unieke activiteiten.

1000-soortendag is een organisatie van Stad-Land-schap ‘t West-Vlaamse Hart. Dat project van de provincie West-Vlaanderen verenigt de gemeenten in Midden-West-Vlaanderen. Het project probeert de gemeenten op verschillende vlakken, zoals educatie, natuur en recreatie impulsen te geven. “‘t West-Vlaamse Hart startte met acht gemeenten rond Roeselare. Ondertussen zijn er al negen gemeenten bijgekomen, waaronder Wielsbeke, Dentergem en Oostrozebeke”, legt Roeland Vanlerberghe van ‘t West-Vlaamse Hart uit. Om de natuur van de gemeenten in de kijker te zetten, organiseert ‘t West-Vlaamse Hart drie keer de 1000-soortendag. “Dit jaar gebeurt dit voor de tweede keer. We gaan na hoe het gesteld is met de biodiversiteit en we voeden de database www.waarnemingen.be met de resultaten. Vorig jaar telden we in Meulebeke en Pittem in totaal 1.241 soorten planten en dieren. Dit jaar zijn drie nieuwe gemeenten aan de beurt”, vertelt Roeland.

Cameravallen

Ook in die drie gemeenten zijn er zeker meer dan 1.000 soorten te vinden. Dat geven tellingen over meer dan tien jaar aan. “Vooral Wielsbeke en Oostrozebeke zijn economische gemeenten. Wij willen de mensen laten zien dat ook hier enkele sublieme stukjes natuur zijn. Experten zullen overdag en ‘s nachts zoveel mogelijk soorten proberen te tellen.” Ook leken mogen foto’s van verschillende wilde soorten tijdens de tweedaagse binnenbrengen in OC Vogelsang in Wielsbeke. “In deze industriële gemeenten zijn de tellingen nog niet goed geïnventariseerd, dus alle hulp is welkom. Ondertussen zullen we in de drie gemeenten cameravallen installeren in private tuinen. Zo kunnen we te weten komen welke dieren ‘s nachts door onze tuinen dwalen”, klinkt het.

Uilen

Voor het brede publiek organiseert ‘t West-Vlaamse Hart vijf activiteiten. De nachtelijke zoektocht naar uilen en vleermuizen spreekt het meest tot de verbeelding. “Op 16 juni gaan we vanaf 21 uur op zoek naar die nachtdieren. Langs de oude Leiearm en in Ooigembos zullen we vleermuizen en uilen kunnen horen en zien. Met apparaatjes zullen we ze filmen, waardoor men ze zal kunnen zien op een schermpje. Zeker voor kinderen is dit een heel spannende activiteit. Mensen denken er niet bij na, maar in onze streken huizen prachtige uilen. De kleine steenuil en bosuil zullen we zeker tegenkomen, maar misschien ook de iets grotere rans-uil”, meent Roeland.

Verder is er op zaterdag een fietstocht langs de Mandel met start aan Vogelsang langs de Rijksweg. In het woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke wordt een reuzegroot insectenhotel gebouwd. Op zondag vindt er een kindertheater plaats in de Baliekouter in Wakken en is er een natuurwandeling in Dentergem. “Tijdens deze activiteiten kunnen we verschillende dier- en plantensoorten ontdekken en kunnen de inwoners genieten van onbekende stukjes natuur in hun eigen gemeente“, besluit Roeland Vanlerberghe.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier