Op stap met Oostendse strandreinigers: “Onzichtbaar maar noodzakelijk werk”

35 medewerkers houden het strand van Oostende proper. © efo
Redactie KW

Een team van 35 mensen zorgt deze zomer voor propere stranden in Oostende. “Zonder moderne machine zou het niet lukken”, luidt het.

Weinig badgasten staan er bij stil: voor dag en dauw wordt het strand gereinigd, met uitzondering van de Oosteroever en een stuk Raversijde om de duinengroei of natuur niet te verstoren. Al actief vanaf 5 uur ‘s morgens: de strandreinigingsmachine van 270.000 euro. Chauffeur Emmanuel Vanderwal gaat elke dag vijf keer de 6,5 km tussen het Klein Strand en Mariakerke op en neer: “Ik begin om 5 uur en ik moet ervoor zorgen dat ik voor 10u30 van het strand ben als de eerste strandgangers komen. Op het Groot Strand verzamelt de machine het meeste afval. Na zwoele zomeravonden schept de machine wel meer kledij op en op drukke dagen moet de machine tussentijds geledigd worden in een container. We proberen elke dag de vloedlijn mee te pakken, maar het parcours van de machine bevindt zich toch voornamelijk op het zacht zand.”

90 ton afval

Papier, plastiek, blikjes en flessen zijn de meest voorkomende zaken in de machine. Diensthoofd Patrice Vanderbeke : “Soms zijn we al actief na mooie weekends vanaf Pasen. We reinigen gedurende 19 weken het strand en halen in die periode 90 ton afval op.

De machine zorgt ervoor dat het werk lichter is.
De machine zorgt ervoor dat het werk lichter is.© EFO

Dat is gezamenlijk werk van de strandreinigingsmachine en ons team van 35 mensen, gelegenheids- en seizoenspersoneel dat om 6 uur start voor een manuele reiniging. Zonder machine zou het onbegonnen werk zijn, maar ook de mensenhanden zijn onmisbaar. Ze werken in twee shiften: na een drukke dag gaan ze op pad tot 22 uur. Elke dag zijn 15 medewerkers aan de slag.”

Afwisselend

Jaweed Ismaikhel is één van de vroege strandreinigers: “Ik ben jong en sterk en dus is starten om 6 uur geen probleem. Ik hou van deze job. Eén van mijn taken is het vervangen van de zakken in de korven. Veel mensen weten niet dat de afvalkorven heel erg diep gaan en de vuilniszakken tot wel 2 meter diep onder het zand zitten.”

Jaweed Ismaikhel vervangt de zakken in de afvalkorven.
Jaweed Ismaikhel vervangt de zakken in de afvalkorven.© EFO

Er staat elke 40 meter een vuilnisbak: 140 in totaal en die worden elke dag geledigd, ook als er weinig afval in steekt. Het team doet meer, ze rapen ook los afval en gaan ook tussen de cabines. Het werk is onzichtbaar, maar noodzakelijk. Als er minder werk is op het strand bij minder goed weer dan gaat het team aan de slag op de Zeedijk en de zijstraten. Ines Lestaeghe is de enige vrouw in het team : “Ik doe in het jaar verschillende jobs, maar keer al enkele jaren terug om het seizoen te doen bij de strandreinigingsdienst. Ik sta mijn mannetje op deze afwisselende job.” Zowel Emmanuel in zijn tractor als de anderen zien ‘s morgens de eerste joggers, wandelaars en zonnekloppers verschijnen.

“Soms krijgen we een duim. Het doet goed dat men ons werk waardeert.” Ook Schepen Björn Anseeuw (N-VA) beaamt dit. “Het is werk van onschatbare waarde voor een toeristische stad die er kraaknet bij wil liggen. Ik roep strandgangers op om het werk te respecteren en samen met de stad te zorgen voor een net strand.” (efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier