Oostende stelt klimaatmanager aan en wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn

Gillian Lowyck

Stad Oostende heeft de ambitie om tegen 2050 een klimaatneutrale stad te worden. Om dat te doen, wordt er een klimaatplan opgesteld met behulp van Oostendse burgers, bedrijven en organisaties. Met Kris Derveaux werd er ook een klimaatmanager aangesteld. Het plan moet klaar zijn tegen het voorjaar van 2021.

Deze week werd het startschot gegeven om van Oostende tegen 2050 een klimaatneutrale stad te maken. “We gaan voor een ambitieus en geïntegreerd plan waarin alle kernthema’s die verband houden met klimaat doorgelicht worden”, zegt schepen voor Mens en Milieu Silke Beirens (Groen).

Het startschot werd gegeven op de Oosteroever. “Een symbolische plek”, vindt de schepen. “De haven van Oostende is de afgelopen tien jaar uitgebouwd tot de belangrijkste offshore cluster voor windturbines op zee. Verder hebben we hier ook de nieuwe wijk die binnenkort verwarmd zal worden door het warmtenet. Dat we afstappen van die fossiele brandstoffen, is erg belangrijk. Hoewel de gemiddelde CO2-uitstoot van een huishouden in Oostende 35 procent lager ligt dan het Vlaamse gemiddelde, is het werk nog niet af.”

“Daarom werkt Oostende aan een plan om van Oostende een klimaatneutrale stad te maken tegen 2050. Het jaar 2030 is hierbij een belangrijke tussenstap. Ook de komende tien jaar en in deze bestuursperiode zullen al concrete en doortastende maatregelen van start gaan.”

Voorjaar 2021

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) vult aan: “Dit is echt een werk van lange adem. We starten er deze legislatuur mee en hopelijk kunnen we het verder zetten in de volgende. En zo zal mijn werk gedaan zijn voor de volgende generatie”, lacht hij. “We vinden dit belangrijk en hebben daarom ook de middelen van het Energiehuis verhoogd.”

Het nieuwe klimaatplan van Oostende moet tegen het voorjaar van 2021 klaar zijn. “Meteen daarna zetten we de nieuwe acties op poten. Daarnaast komen er slimme samenwerkingsinitiatieven tussen de stad en Oostendse burgers, bedrijven en organisaties.” In dat kader heeft de stad een samenwerking met de ‘Oostendse klimaatpioniers’. “Een vijftigtal mensen wisselen sinds 2019 regelmatig van gedachten met elkaar over de manier waarop we de klimaatuitdagingen het beste aanpakken”, zegt directeur van het Energiehuis Bart Van Camp. “Alle Oostendenaars konden hierbij aansluiten. We zien dat het vooral bedrijven en organisaties zijn die elkaar op die manier kunnen inspireren en motiveren.” De groep heeft ook mee vorm gegeven aan de opdrachtomschrijving voor de opmaak van het klimaatplan. Om alles in goede banden te leiden, werd Kris Derveaux in juni aangesteld als klimaatmanager bij het Energiehuis Oostende. “Hij zal in deze functie de voorbereiding en uitvoering van het klimaatplan in goede banen leiden. Kris is Oostendenaar, heeft een achtergrond bij het waterbedrijf FARYS en was ook al gastprofessor Mobiliteit en Ecotechnologie aan Vives/KU Leuven. Hij combineert zijn interesse in milieu en klimaat met zijn liefde voor de stad Oostende. We haalden met Kris Derveaux een witte raaf binnen. Zijn palmares spreekt voor zich en we weten dat de coördinatie rond het klimaatplan in bekwame handen is”, besluit schepen Silke Beirens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier