Dat er mosterdgas vrijkomt op de Paardenmarkt, blijkt uit het antwoord van minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) op een parlementaire vraag van N-VA-Kamerlid An Capoen.

Elk jaar worden er analyses gedaan op de Paardenmarkt en om de twee jaar grondig. Twee weken geleden werden opnieuw stalen genomen, maar de resultaten van het onderzoek daarvan zijn nog niet bekend, zegt het kabinet-De Backer. De nieuwe informatie komt ook niet van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), dat de stalen onderzoekt en twee maanden terug liet weten dat er springstoffen lekken. "De stalen worden ook geanalyseerd door de laboratoria van Defensie. Daar is een afbraakproduct van mosterdgas ontdekt", weet Fritz Francken van het KBIN.

De 'Paardenmarkt' is een vijfhoekige zone van 3 km² voor de kust van Duinbergen. De zone wordt al jaren opgevolgd, maar al die tijd is te horen dat er geen acuut gevaar is. Dat is nog altijd het geval. "Er is geen reden tot paniek", aldus Lotte Van der Stockt, woordvoerster van minister De Backer. Gouverneur Carl Decaluwé dringt er toch op aan om het bommenkerkhof op te ruimen. "Beter nu dan wanneer de lekken groter worden."

(HH/Belga)

Bij de jongste controle eind vorig jaar bleek dat op 2 van de 23 onderzochte locaties sporen van verontreiniging voorkwamen, zegt de minister van Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) in een antwoord op een parlementaire vraag van N-VA-Kamerlid An Capoen. Gouverneur Carl Decaluwé dringt aan het bommenkerkhof op te ruimen. "Beter nu dan wanneer de lekken groter worden."

(BELGA)

Dat er mosterdgas vrijkomt op de Paardenmarkt, blijkt uit het antwoord van minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) op een parlementaire vraag van N-VA-Kamerlid An Capoen. Elk jaar worden er analyses gedaan op de Paardenmarkt en om de twee jaar grondig. Twee weken geleden werden opnieuw stalen genomen, maar de resultaten van het onderzoek daarvan zijn nog niet bekend, zegt het kabinet-De Backer. De nieuwe informatie komt ook niet van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), dat de stalen onderzoekt en twee maanden terug liet weten dat er springstoffen lekken. "De stalen worden ook geanalyseerd door de laboratoria van Defensie. Daar is een afbraakproduct van mosterdgas ontdekt", weet Fritz Francken van het KBIN. De 'Paardenmarkt' is een vijfhoekige zone van 3 km² voor de kust van Duinbergen. De zone wordt al jaren opgevolgd, maar al die tijd is te horen dat er geen acuut gevaar is. Dat is nog altijd het geval. "Er is geen reden tot paniek", aldus Lotte Van der Stockt, woordvoerster van minister De Backer. Gouverneur Carl Decaluwé dringt er toch op aan om het bommenkerkhof op te ruimen. "Beter nu dan wanneer de lekken groter worden."(HH/Belga)Bij de jongste controle eind vorig jaar bleek dat op 2 van de 23 onderzochte locaties sporen van verontreiniging voorkwamen, zegt de minister van Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) in een antwoord op een parlementaire vraag van N-VA-Kamerlid An Capoen. Gouverneur Carl Decaluwé dringt aan het bommenkerkhof op te ruimen. "Beter nu dan wanneer de lekken groter worden." (BELGA)