Ook leerlingen Wij-land doen mee aan de vogeltelweek

Redactie KW

Tijdens de week van 11 tot 15 januari tellen de leerlingen van 400 Vlaamse scholen de vogels op hun speelplaats en dat was ook in Nieuwkapelle het geval.

De actie maakt deel uit van het Grote Vogelweekend, de jaarlijkse tuinvogeltelling van Natuurpunt die doorgaat op 16 en 17 januari. Met deze actie verzamelt de natuurvereniging gegevens over de verspreiding van vogels in Vlaanderen en wil ze zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om iets te doen voor de vogels in hun tuin en op de speelplaats. De Vrije school ‘Wij-land’ van Nieuwkapelle nam dit jaar voor de eerste keer deel aan de actie.

Zowel Natuurpunt als Stad Diksmuide engageren zich al enkele jaren om actie te ondernemen die de biodiversiteit bevordert. Eén van die acties is het voeren van vogels in de winter. Natuurpunt installeerde in verschillende scholen van Diksmuide een voederplank en voorzag de scholen van vogelvoer. Tijdens de vogeltelweek voor scholen gaan de vrijwillige gidsen van Natuurpunt naar de verschillende aangesloten scholen om de leerlingen wegwijs te maken in de wondere wereld van de vogels.

De leerlingen leren vogels herkennen, leren welk voer voor welke vogel geschikt is en wordt er een quiz gespeeld en een voederitem geknutseld. De leerlingen kunnen de zelfgemaakte voedselplank meenemen naar huis om in de eigen tuin te plaatsen. Dit jaar namen 9 Diksmuidse scholen deel aan de actie, goed voor 410 leerlingen. De actie is vooral gericht op de eerste en tweede graad van het basisonderwijs. In Nieuwkapelle hadden de leerlingen vooraf al tijdens de lessen over de vogels geleerd en hadden ze ook al rond vogels gewerkt, zo maakten ze allerlei bonte vogels in papier-maché. Vorig jaar namen bijna 22.000 Vlamingen deel aan het vogeltelweekend en telden darbij 471.224 vogels. De huismus was de meest getelde tuinvogel en in de top drie sprong de koolmees over de vink.

(ACK)

>> Wie komend weekend wil deelnemen aan het vogeltelweekend en de soorten en aantallen vogels in eigen tuin wil tellen kan voor meer info terecht op www.vogelweekend.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier