Ontbijten midden in een graanveld, het kan in Leffinge

Foto: Bakker Luc, bijgestaan door zijn familie, geeft maar al te graag een woordje uitleg aan burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) aan de lange ontbijttafel in Leffinge. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Sinds vorig jaar kweekt Bakkerij Decock uit Oostende zijn eigen graan in Leffinge. Deze zomer kan je, midden in het granenveld, ontbijten, maar ook een lunch of diner behoort tot de mogelijkheden.

Bakkerij Decock kweekt sinds vorig jaar zijn eigen graan op de biologische Caipashoeve in Leffinge. De wintertarwe Camp Rémy wordt dit jaar aangevuld met de oergranen spelt, emmer, eenkoorn, rode quinoa en amaranth. Na de oogst wordt het graan op steen vermalen in de windmolen ‘De Witte Molen’ in Oudenburg. Bakker Luc David verwerkt geduldig het meel tot zijn eigen desemdeeg. Na een passage in de oven ligt het authentieke, biologische brood in de bakkerswinkel.

“Een goed brood kan enkel ontstaan uit goede, eerlijke en pure producten”, vertelt bakker Luc. “Na uren studiewerk beslisten we vorig jaar om wintertarwe te zaaien. Dit oergraan is gekend om de betere voedingseigenschappen in de graankorrels. Uit dat meel maak ik dan met verse desem en heel véél tijd, voor de trage kneding en de langere rust- en gisttijden, een kwalitatief hoogstaand desemdeeg.”

Het graan wordt met de grootste zorg bewaakt door boer Klaas De Vreese en zijn vrouw Teja De Prins van de Caipashoeve in Leffinge. “Op de Caipashoeve zijn we in 2017 volledig omgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering: geen chemische kunstmeststoffen, geen pesticiden tegen onkruid of akkerziektes, diervriendelijker, met respect voor natuur en omgeving. Oergranen zijn ideaal om onze akkers en weiden biologisch te beboeren. Het project van Bakkerij De Cock sluit perfect aan bij onze biologische werkwijze en we zijn dan ook bijzonder enthousiast over onze samenwerking. Samen werken wij aan gezonde, eerlijke voeding uit eigen streek”, legt boer Klaas uit.

Van nu tot eind september, tot alles geoogst is, kan men op het veld, aan een lange tafel genieten van een authentiek ontbijt. Brunchen of lunchen behoort dit jaar ook tot de mogelijkheden. Wie reserveert, trekt zelf naar het veld in Leffinge. Maar er is ook een mogelijkheid om vanaf de bakkerij in de Oostendse Langestraat met een huifkar, voortgetrokken door twee paarden, tot aan het graanveld in Leffinge te rijden. Info via het nummer 059 70 31 73.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier