Ondergewaaide Pier van Blankenberge na het weekend weer zandvrij

De Pier in Blankenberge ligt onder een dikke laag zand. © foto WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De wandelweg op de Pier wordt pas na het weekend weer volledig zandvrij gemaakt.

“Komend weekend wordt er opnieuw veel wind verwacht en dus gaan we geen onnodig dubbel werk doen. Er nu al aan beginnen, dat zou water naar de zee – of in dit geval zand van de Pier – dragen zijn. Maar van zodra de wind is gaan liggen, schieten we in actie. Afhankelijk van de weersomstandigheden starten we maandag of dinsdag met de opkuis”, zegt schepen van Openbaar domein Sandy Buysschaert (CD&V).

Na de doortocht van storm Ciara, lag de westelijke wandelweg bedolven onder tonnen zand. “Op sommige plekken ligt het zand tot anderhalve meter hoog. Het is maar een week meer, maar hopelijk krijgen we de klus geklaard tegen het krokusverlof. We zullen daarvoor alles in het werk stellen”, aldus Buysschaert. Al het zand wordt machinaal verwijderd.

Natuurlijke schans

Na de restauratie van de Pier, die normaal gezien in het najaar van start gaat, zou het probleem van de zandophopingen zich volgens Buysschaert niet meer mogen stellen. “Het zand dat onder de Pier geschoven is, vormt nu een natuurlijke schans. Na de restauratie zal het zand eronderdoor kunnen”, klinkt het.

Voor de uitbating van de Pier heeft zaakvoerder Sebastiaan Defoort weinig hinder ondervonden. “We zijn pas sinds vrijdag weer open. In de kalme periode voor Valentijn hebben we zelf ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om binnen wat renovatiewerken te doen“, zegt hij. Overigens is het bij stormachtig weer wel oppassen geblazen op de Pier. “Die korte rukwinden kunnen gevaarlijk zijn”, aldus Defoort.

(WK/foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier