Noordzeeriffen rond windmolenparken missen hun effect niet

Een detailbeeld van een kunstmatig rif met een rijke biodiversiteit.
Redactie KW

In augustus vorig jaar werden 66 betonnen, geperforeerde halfbollen rond de windmolens van Belwind en C-power neergelaten in zee. Ondertussen blijkt uit duikonderzoek en filmbeelden dat de biodiversiteit rond die kunstmatige riffen sterk is toegenomen.

Zeesterren, Noordzeekrabben en -kreeften, zeeappels, anemomen en steenbolken vonden er ondertussen een nieuwe biotoop. Noordzeeminister Johan Vande Lanotte ziet het riffenexperiment alvast als een win-winsituatie: “De Belgische Noordzee is een erg drukke zee, geclaimd door de meest diverse actoren en hun activiteiten: visserij, zandwinning, marine, watersport, groen- en energiewinning, pijpleidingen… Dit project bewijst dat op één en dezelfde locatie meerdere activiteiten elkaar gunstig kunnen beïnvloeden. Zo wordt het windmolenpark een couveuse voor allerhande zeedieren, die er rustig kunnen ontwikkelen en later een rijke bron worden voor onze vissers. Andere mogelijkheden vormen de duurzame aquacultuur of een rustplaats voor zeehonden.”

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en diverse andere wetenschappelijke en natuurorganisaties zorgen nu voor de wetenschappelijke opvolging van het project. Zo komt er binnenkort een meetboei die onder andere temperatuur, zuurstof en stromingen maar ook gezenderde vissen en kreeften zal kunnen opvolgen.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier