Noodweer treft Koksijde: “Beeld van zwiepende bomen was hallucinant”

Korpsoverste Kristof Dorné: "Ik heb dat in mijn hele carrière nog nooit gezien, zeker 30 bomen liggen hier in de nabije omgeving plat." © JT
Redactie KW

Charlotte Deseins, uitbaatster van camping ‘Bloemenduin’ in de Abdijstraat, beleefde de schrik van haar leven. Omstreeks 21 uur begon het plots hevig te bliksemen. Na enige tijd viel de regen met bakken uit de lucht en begon het zeer krachtig te waaien.

“Dat was een hallucinant beeld, al die bomen die eenzelfde kant opzwiepten in de klare hemel door de bliksems”, zegt Charlotte. Toen de ramen plots begonnen te trillen door de harde wind volgde een hels kabaal. “Net een overvliegend vliegtuig”, getuigt Charlotte. Toen de vlaag wat over was, ging ze een kijkje nemen achteraan de camping waar op een naastliggend terrein tot 30 meters hoge bomen staan. Alle paadjes daar naartoe waren bezaaid met bladeren en takken. Bij de bomenrij achteraan de camping lag een boom volledig op een van de stacaravans. Het dak was ingedeukt en overal lagen takken. Ook een andere caravan liep schade op.

Volgens korpsoverste Kristof Dorné zou het noodweer het gevolg zijn van een valwind die in een smalle strook in de Middenlaan en de Jaak Van Buggenhoutlaan heeft toegeslagen. Achter deze straten liggen enkele duinen die de wind laten stijgen en dan dalen, met alle gevolgen van dien. “Ik heb dat in mijn hele carrière nog nooit gezien, zeker 30 bomen liggen hier in de nabije omgeving plat”, zegt Kristof.

Ook in de Ranonkellaan sloeg het noodweer toe.
Ook in de Ranonkellaan sloeg het noodweer toe.© JT

Ook in het domein van de ‘Abdij Ten Duinen’ recht tegenover de Middenlaan liggen veel bomen plat. Een grote zitbank is letterlijk in tweeën gedeeld door een vallende boom. Ook de afsluiting rond het domein raakte ernstig beschadigd door vallende takken en bomen.

Sinds dinsdagmorgen is de technische dienst en de brandweer met hoogtewerkers druk bezig met het opruimen van de bomen. De brandweer zal volgens Kristof Dorné nog enkele dagen werk hebben om alles op te ruimen.

Ook in het domein van de 'Abdij Ten Duinen' recht tegenover de Middenlaan liggen veel bomen plat.
Ook in het domein van de ‘Abdij Ten Duinen’ recht tegenover de Middenlaan liggen veel bomen plat.© JT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier