Noël Lievrouw van De Torenvalk uit Tielt: “Komt er wel een 41ste Dag van de Natuur?”

Noël Lievrouw: "We voorzien rond december samen te komen om de toekomst te bespreken, toch hebben we al twee projecten voorzien voor volgend jaar."
Redactie KW

Op zaterdag 24 november organiseert De Torenvalk voor het veertigste jaar op rij de Dag van de Natuur. Minstens 250 Tieltse vrijwilligers komen die dag samen om nuttig werk te verrichten in de buitenlucht. “Gasten die er niet alleen van klappen, maar er ook iets aan doen”, zegt stichter Noël Lievrouw, die dankbaar voor zoveel inzet twijfelt of er een 41ste editie komt.

De voordeur van Noël en Marleen staat open. Niet per toeval groeien er hagen en houtkanten, huizen er vogels, vlinders en salamanders. Een kerkuil woont al meer dan vier jaar op zolder. “Toen ik 15 jaar was, bracht ik mijn eerste spreekbeurt over de natuur en de vogels”, herinnert Noël Lievrouw zich. “Mijn vader nam me vaak mee op wandel en door hem heb ik me vastgebeten in die passie. Ik spaarde een jaar lang voor een verrekijker. Er bestond toen nog geen natuurvereniging en de mensen keken raar op toen ik er als jonge knaap mee over straat liep om naar vogels te kijken.”

Toen Noël als leerkracht aardrijkskunde begon, ontmoette hij leerlingen die dezelfde interesse hadden. “Er waren een viertal leerlingen die in het weekend mee wilden gaan met de auto om vogels te bekijken”, gaat hij verder. “Sommigen kenden er al meer van dan ikzelf. We reden het land rond en gingen vaak ook naar Nederland. De groep groeide gestaag en op een bepaald moment moesten we een bus inleggen.”

Onafhankelijk tot 2011

Zo ontstond de ‘Werkgroep voor Natuurbeleving’. “In 1977 kwam ik met mijn vrouw terug van een reis naar Polen en vond ik een gekwetste torenvalk langs de weg. Ik nam hem mee naar huis en verzorgde hem. Toen hij genezen was, wilde ik de vogel naar school brengen om hem daar in het bijzijn van de leerlingen los te laten, maar hij ontsnapte toen ik nog thuis was. Dat was natuurlijk goed, want het betekende dat hij voldoende hersteld was. Toen ik het verhaal op school vertelde, besloten we onze groep ‘De Torenvalk’ te noemen. Het ledenaantal, de vrijwilligers en de activiteiten kenden de eerste jaren een grote groei en ondertussen tellen we 1.500 gezinnen die lid zijn.”

“We reden in het begin het land rond en gingen vaak ook naar Nederland”

De Torenvalk bleef een onafhankelijke vereniging tot 2011. “Sindsdien zijn we een afdeling van Natuurpunt. Het is vooral interessant om deel uit te maken van een grotere vereniging als er voor een bepaald project technische of juridische informatie nodig is. Bij Natuurpunt kunnen we ons op dat vlak laten bijstaan door specialisten en vakmensen.”

BIO: Noël Lievrouw

Privé

Noël Lievrouw (66) woont in Tielt, maar is afkomstig uit Pittem. Hij is gehuwd met Marleen Van Nieuwenhuyse (65). Het koppel heeft twee dochters Nele (38) en Tine (36). Kleinzoon Leo, zeven weken oud, is de zoon van Nele en Kjell De Neve.

Opleiding en loopbaan

Met veel plezier was Noël zijn hele carrière leerkracht aardrijkskunde in het vijfde en zesde jaar en studiemeester/opvoeder in het Sint-Jozefscollege dat later fusioneerde met ‘De Damen’ en nu De Bron heet.

Vrije tijd

Noël heeft een passie voor de natuur en natuurbehoud. Daarnaast houdt hij van avontuurlijke reizen. Met de jeep doorkruiste hij Australië, Siberië en Mongolië en hij trok met de tent door Noord-Amerika. Na zijn pensioen kocht hij een mobilhome en daarmee reist hij samen met zijn vrouw geregeld naar Spanje, Polen, Frankrijk of Duitsland. De eerstvolgende reis gaat richting Argentinië. Noël fietst vaak en komt een wekelijkse afspraak met zijn zus in de fitness na.

67 hectare nieuw bos

De eerste Dag van de Natuur vond plaats in 1979. “Door de jaren heen zijn de thema’s veranderd. De eerste 15 jaar was onze ‘core business’ het knotten en aanplanten van wilgen. Daarna begonnen we hoogstamboomgaarden aan te planten. Die bomen waren verdwenen omdat men ze kapte om ze in de houtkachel te verbranden. Ook konden we de gemeenten ervan overtuigen om ons bomen te laten planten langs openbare wegen. We hebben maar liefst 43 kilometer aangeplant. De laatste 15 jaar houden we ons vooral bezig met het aanplanten van bossen. Daarvoor klopten we aan bij de Provincie en bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB).”

“Op heden hebben we 67 hectare nieuw bos aangeplant”

Die instanties kopen de gronden en eens ze vrij zijn van pacht staat De Torenvalk met vrijwilligers klaar om ze te beplanten. “Op heden hebben we 67 hectare nieuw bos aangeplant. Onze leden en vrijwilligers staan echt achter wat we doen en maken dan ook letterlijk hun handen vuil. Denk maar aan de Meikensbossen. We hebben ons enorm ingezet voor dat project en gaan er ook echt werken door er bomen te planten met de laarzen aan en de schop in de hand”, licht Noël toe.

Noël Lievrouw.
Noël Lievrouw.

De Dag van de Natuur bestaat ondertussen in heel Vlaanderen. “De Torenvalk is ermee begonnen in de regio Tielt, maar de provincie West Vlaanderen heeft er veel energie en geld ingestoken om er in de hele provincie een mooie dag van te maken. Later heeft Natuurpunt de organisatie overgenomen en daardoor is er nu een Dag van de Natuur in heel Vlaanderen. In 2017 kon men op 120 plaatsen terecht om deel te nemen.

‘t West-Vlaamse Hart

Toch bestaat er een kans dat dit de laatste Dag van de Natuur wordt in onze regio. “De gemeenten planten geen bomen meer langs de wegen. Ze willen niet meer of zeggen dat er geen plaats voor is. De aankoop van gronden door ANB is stilgevallen, want minister Joke Schauvliege geeft er weinig prioriteit aan. Het Stad-land-schap ‘t West-Vlaamse Hart is opgericht en doet veel dingen die wij deden met professionele mensen en met subsidies van de overheid. Dat is natuurlijk prima.”

Toch vraagt hij zich af wat De Torenvalk nog wil en kan doen. “Iedereen zegt dat we moeten voortdoen. We hebben een groot draagvlak want elk jaar helpen minstens 250 mensen vrijwillig mee op de Dag van de Natuur. Het is natuurlijk door die vele vrijwilligers, onze bestuursleden, trekpaarden en enthousiaste medewerkers dat onze vereniging 40 jaar bestaat en de Dag van de Natuur zijn 40ste editie haalt. We voorzien rond december samen te komen om de toekomst te bespreken, toch hebben we al twee projecten voorzien voor volgend jaar. Er komt zeker een bosaanplant en een houtkantaanplant”, besluit Noël Lievrouw enthousiast.

Programma

De veertigste Dag van de Natuur vindt plaats op zaterdag 24 november. Iedereen kan gratis deelnemen, maar om in orde te zijn met de verzekering schrijf je best vooraf in via www.detorenvalk.be/dvdn. De Torenvalk organiseert meerdere projecten op verschillende locaties:

Project: Meikensbossen Dentergem.

Omschrijving: aanplant van ongeveer 5.000 bomen op 3 hectare bosgrond.

Afspraak 8.45 uur: Oude Koestal, Tieltseweg 45, Dentergem.

Project: Vagevuurbos Wingene.

Omschrijving: omvormingsaanplant en beheerwerken in de Vagevuurbossen.

Afspraak 9 uur: Loods ANB, Beernemstraat 128, Wingene.

Project: Schuiferskapelle (privé).

Omschrijving: aanplant klein speelbos, hoogstamboomgaard en hagen die kleine weiden omzomen.

Afspraak 9 uur: Dosseweg 20, Schuiferskapelle.

Project: Koolskamp (privé).

Omschrijving: aanplant van 100 meter houtkant en een bosje van 250 vierkante meter.

Afspraak 9 uur: Egemsestraat 44, Koolskamp (Ardooie).

Project: Lammersdam en Gulke Putten Wingene.

Omschrijving: aanplant 26 bomen in de Lammersdam en beheerswerken in de Gulke Putten.

Afspraak 9 uur: Kruising Predikherenstraat (Lammersdam), Wingene

Project: Tielt – Kerkuilen.

Omschrijving: reinigen en uitbreiden nestkasten, nieuwe broedplaatsen creëren.

Afspraak 8.30 uur: parking Ontvangerstraat, Tielt.

Project: Tielt – Steenuilen.

Omschrijving: onderhouden oude nestbakken en nieuwe ophangen.

Afspraak 9 uur: Patersparking Tielt.

Project: Doomkerke (privé).

Omschrijving: aanplant hoogstamboomgaard van acht fruitbomen omzoomd door 58 meter hagen en 15 meter struweel.

Afspraak 9 uur: Brugsesteenweg 83, Doomkerke (Ruiselede).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier