Nieuwe Zwin Natuur Park gaat op vrijdag 10 juni open voor het publiek

Jos Remaut

Het is lang wachten geweest, maar nu is het eindelijk zover : het Zwin gaat weer open ! Wie ter plekke komt, zal zich de ogen flink uitwrijven : de verouderde gebouwen, kooien en vijvers zijn helemaal verdwenen, en in de plaats staat er een indrukwekkend gebouw in harmonie met de natuur. Het is de toegangspoort tot een natuurpark van 18 hectare groot.

Het Zwin Natuur Park is een gezamenlijk initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap Natuur en Bos (ANB), dat ook de aansluitende Zwinvlakte beheert. Samen willen ze van het Zwin Natuur Park, 18 hectare groot, dé nieuwe natuurgerichte topattractie aan de kust maken. “Die zich niet alleen richt tot de natuurfreaks, maar tot het heel brede publiek en niet in het minst tot de kinderen”, schetst eerste gedeputeerde Guido Decorte vol enthousiasme. “De bezoeker krijgt hier de gelegenheid om de typische en bijzondere Zwinnatuur op een aantrekkelijke en prikkelende manier te ontdekken en te beleven, interactief of via rechtstreeks contact met de natuur.”

Nieuwe Zwin Natuur Park gaat op vrijdag 10 juni open voor het publiek
© BELGA

Bezoekerscentrum vol beleving

Het kloppende hart van de hele site is het bezoekers- en natuureducatiecentrum. Hier kom je als bezoeker het park binnen een check je als het ware in. “We hebben in de centrale ontvangsthal van dit gebouw de atmosfeer van een luchthaven willen oproepen”, legt Guido Decorte uit, “want het is hier zo’n beetje de internationale luchthaven voor de vogels.

Dat is meteen ook de naam van de permanente tentoonstelling die je kan beleven op het gelijkvloers. Deze tentoonstelling is echt een aanrader voor gezinnen met kinderen : zij doorlopen immers een heel parcours, waarin ze ook als een vogel leren vliegen, of in de ‘gevarencockpit’, een simulator, allerlei bedreigingen voor vogels moeten proberen te ontwijken.

En of je nu kind bent of volwassen, je beleeft deze tentoonstelling sowieso als een van de de tien vogels die erin voorkomen. Aan de ingang krijgt iedereen immers een Zwin-paspoort, dat ook een plannetje bevat van het hele park.

Uitkijkplatform

Op de eerste verdieping van het bezoekerscentrum is er de polyvalente zaal. Die kan voor allerhande gelegenheden gebruikt worden, wat overigens ook het geval is voor de Zwin Bistro en het stemmige natuurlijke cinemazaaltje theatro anatomico. “Wij willen dit bezoekerscentrum ook uitdrukkelijk openstellen voor groepen of bedrijven die hier eens een bijeenkomst of een seminarie willen organiseren”, zegt directeur Geert Hoorens. “En ondertussen pikt al wie hier binnenkomt toch wel één of meer wetenswaardigheden op over de vogels en de natuur hier. En vertellen ze het door aan anderen.”

Wie nog een verdieping hoger wil, kan dat via een stevige trap in de buitenlucht, die leidt naar het uitkijkplatform. Van waaruit je een machtige uitkijk hebt op heel de Zwinvlakte, de Zwinduinen, de polders en… de zee.

Kijkcentrum en zeven themahutten

Maar laat ons nu even naar buiten trekken, voor een wandeling door het eigenlijke Zwin Natuur Park. Dé blikvanger hier is het Kijkcentrum, dat op een architecturaal verbluffende manier werd ingewerkt in de dijk tussen het park en de Zwinvlakte, en de bezoekers de mogelijkheid biedt om in alle weersomstandigheden die Zwinvlakte, het getij, de vogels en de planten te ervaren. “We gaan die ook nog uitrusten met digitale telescopen”, zegt Tom Embo van het Agentschap Natuur en Bos. “Het Zwin Natuur Park is dus een bestemming die all wheater kan aangedaan worden, al houdt een regen- of stormbui de echte liefhebber niet tegen om de natuur in te trekken. Wel, dat kan hier ook.”

Het park telt verder ook zeven themahutten: een voederhut, vertelhut, labohut, kijkhut, steigerhut, boshut en een luisterhut. Er is ook nog een luisterduin, waar je als bezoeker de vogelgeluiden uit het Zwin kan beluisteren. En in de ooievaarstoren kom je als bezoeker heel dicht bij de ooievaarsnesten. Zonder de ooievaars te storen, want je kijkt door spiegelglas. Voor de minder mobielen is er beneden een scherm waarop ze kunnen volgen.

En jawel hoor : er zijn al ooievaars ! Die namen al hun intrek van zodra de eerste nestpalen werden aangebracht. De eerste ooievaarsjongen kunnen nu al vanuit de ooievaarstoren bewonderd worden.

En wat kost dat ?

Voor een bezoek aan het Zwin Natuur Park, de Zwinvlakte en de tijdelijke en permanente tentoonstellingen betaal je 10 euro bij aankoop van een ticket online en 12 euro ter plaatse. Kinderen van 6 tot en met 17 jaar betalen 5 euro, kinderen tot 6 jaar komen er gratis in. Er zijn aangepaste tarieven voor groepen, scholen en bedrijven, en er zijn ook formules met gidsbeurt.

De totale kost van het nieuwe Zwin Natuur Park bedraagt zowat 24 miljoen euro. Het overgrote deel daarvan, zo’n 19,2 miljoen euro, werd door de Provincie West-Vlaanderen voorzien voor de inrichting van het natuurpark en het bezoekerscentrum met tentoonstellingsruimte. Het Agentschap Natuur en Bos voorzag 1.354.000 euro ter financiering van het kijkcentrum.

Vanavond maken zo’n 500 partners en genodigden al kennis met het nieuwe Zwin Natuur Park. Ook de ministers Joke Schauvliege en Ben Weyts zullen aanwezig zijn.

Nieuwe Zwin Natuur Park gaat op vrijdag 10 juni open voor het publiek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier