Nieuwe tuin kweekt kruiden uit boek van 400 jaar oud

Op de foto herkennen we van links naar rechts Claudine Decocker, Katrien Bonte, Pol Desmet, Jean Pierre Gheskiere, Dirk Pinoy en Kurt Meerschaert. © BRU
Redactie KW

Al meer dan 400 jaar is het Cruydeboeck van Rembert Dodoens hét naslagwerk over kruiden. Afgelopen zondag werd in de vlindertuin de eerste kruidentuin van Vlaanderen geopend die gebaseerd is op dit bekende kruidenboek. Het initiatief kwam er nadat de Kuurnse bibliotheek, natuurwerkgroep De Vlasbek en tuinhiervereniging Carpe Diem de handen in elkaar sloegen.

Wie met zijn eigen ogen een exemplaar wilde bewonderen van het eeuwenoude Cruydeboeck van Rembert Dodoens mocht zondagmorgen zeker niet ontbreken in de Kuurnse bibliotheek. Uitzonderlijk en enkel die voormiddag was deze unieke kruidenbijbel te bezichtigen in de bibliotheek. Dit naar aanleiding van de opening van de eerste kruidentuin van Vlaanderen die gebaseerd is op het eeuwenoude Cruydeboeck.

We selecteerden 15 kruiden uit het boek en die dienden te voldoen aan drie criteria – Pol Desmet

“Het boek is meer dan 400 jaar oud”, reageert een van de leden van de samenwerkende groepen. Die zorgden ervoor dat het boek voor de eerste keer buiten de vertrouwde omgeving kwam waar het normaal wordt bewaard. “Ik heb sinds mijn tienerjaren al altijd een grote voorliefde gehad voor kruiden. Dergelijke kruidenboeken zijn dan ook een grote verrijking voor mijn collectie die ik heb. Mijn eerste boekjes kocht ik op de rommelmarkt, maar meer en meer ging ik ook bij antiquairs op bezoek om zulke naslagwerken op de kop te kunnen tikken. Het Cruydeboeck van Rembert Dodoens, dat nog in prima staat verkeerde bij aankoop, is een van de aanwinsten die ik zo in mijn bezit kreeg.”

Geneeskrachtig

Het was oud-bibliothecaris Philippe Gheskiere die zo’n tiental jaar geleden voor het eerst met het idee op de proppen kwam. Het duurde echter nog tot de aanleg van de vlindertuin en de uitbreiding van de bibliotheek dat het idee vaste vorm kreeg, mee door de samenwerking van de de Kuurnse bibliotheek, natuurwerkgroep De Vlasbek en tuinhiervereniging Carpe Diem.

“Onze nieuwjaarsdrink zorgde voor de nodige inspiratie”, licht Pol Desmet van Carpe Diem toe. “Uit het boek selecteerden we zo’n 15 verschillende kruiden die dienden te voldoen aan drie criteria: we moeten ze nog altijd in de keuken gebruiken en ze moeten geneeskrachtig zijn, bloemen geven en ten slotte ook vlinders en bijen aantrekken. Bij elk kruid werd een informatiebord geplaatst waarop alle info die te lezen valt in Dodoens’ Cruydeboeck over de plant terug te vinden is. Als er vraag mocht komen om de kruidentuin verder uit te breiden, zijn we zeker bereid om dit te bekijken, maar eerst willen we zien hoe de pas geopende kruidentuin bezocht wordt.”

Populair

Rembert Dodoens was stadsgeneesheer van Mechelen, lijfarts aan het keizerlijke hof in Oostenrijk en hoogleraar aan de universiteit van Leiden. Het was vooral zijn Cruydeboeck in 1554, na de Bijbel het meest vertaalde boek in Europa, dat hem populair maakte. De tuin, die ondergebracht werd in de vlindertuin naast de Kuurnse bibliotheek, kan vrij bezocht worden. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier