Nest Aziatische hoornaars gevonden, verdere verspreiding nu onvermijdelijk

Redactie KW

Gezien het nest pas zo laat werd ontdekt, zijn wellicht honderden koninginnen verspreid in de regio.

Begin oktober werd er in en rond Wevelgem nog intensief gespeurd naar nesten, nadat er daar een exemplaar van de invasieve soort werd gespot. Vergeefs, want er werden toen geen nesten gevonden.

De Aziatische hoornaar is een van de grootste vijanden van imkers, maar ook van landbouwers. “Bijen zorgen voor de bevruchting van fruitbomen en gewassen”, vertelde Tim Adriaens, bioloog en expert exoten bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) toen. “Ook voor de diversiteit is dit een klap, want de Aziatische hoornaar eet zweefvliegen en wilde bijen op. Voor de mens is het een wesp zoals de andere: een steek is even pijnlijk en gevaarlijk.”

Maar er is vermoedelijk geen ontkomen aan, want dinsdag werd in Poperinge een nest ontdekt van 50 cm diameter. “Ze hangen dus niet steeds in hoge bomen in bossen, zoals gedacht”, klinkt het. “Doordat dit nest zo laat ontdekt werd, hebben wellicht honderden koninginnen zich verspreid in de regio. Deze exotische soort zal dus niet meer verdwijnen uit onze contreien.”

Brandweer Poperingehttps://www.facebook.com/BrandweerPoperinge/https://www.facebook.comFacebook1

Gisteren werd in Poperinge een nest Aziatische hoornaars ontdekt van 50 cm diameter. Ze hangen dus niet steeds in hoge…

Geplaatst door Brandweer Poperinge op woensdag 22 november 2017

rich1.0https://www.facebook.com/BrandweerPoperinge/posts/1849866988424664552

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier