Natuurpunt groeit en daar zit Bevergem voor iets tussen

Luc Dufourmont, hier aan de slag op Bevergem Live, zette samen met Ann Tuts zijn schouders onder het project van Natuurpunt. © Belga/Alex Vanhee
Redactie KW

De voorbije twee zomers is Natuurpunt er naar eigen zeggen in geslaagd om de Zuid-West-Vlaming massaal naar buiten te lokken. Mede dankzij de campagne ‘Ontdek de natuur van bie oes’ steeg het aantal leden in de regio van 4.000 naar bijna 6.000 mensen. Ann Tuts en Luc Dufourmont, acteurs in het populaire Bevergem, zetten mee hun schouders onder het project. Hans Vermeersch van de Natuur.koepel is enthousiast: “Dit smaakt naar meer!”

“De meeste mensen associëren onze regio niet meteen met natuur. Logisch, veel open ruimte is hier opgeofferd aan verstedelijking en industrie en de waterkwaliteit blijft een groot probleem. Toch zijn er ook heel wat parels voor wie rust zoekt. Je vindt er vogels en orchideeën, vlinders en paddenstoelen”, zegt Hans Vermeersch van Natuur.koepel vzw, de regionale vereniging van Natuurpunt in Zuid-West-Vlaanderen. “Wie lid wordt van Natuurpunt helpt ons om de toekomst van die natuur van bij ons -of zoals we hier zeggen “bie oes” – veilig te stellen.”

De zomerformule bleek twee jaar na elkaar een succes: in 2016 kwamen er een duizendtal leden bij in de regio, in 2017 nog eens 868. Acteurs uit de populaire televisiereeks Bevergem Ann Tuts en Luc Dufourmont steunden de campagne. “Nieuwe leden kregen bovenop de gewone ledenvoordelen een speciale streekgids waarin ze uitgestippelde wandelroutes konden terugvinden”, aldus Hans nog. “Tegelijk bracht het vele mensen in contact met activiteiten en lokale vrijwilligers van Natuurpunt.”

Unieke stukjes natuur

“Mensen kregen unieke stukjes natuur uit hun buurt te zien, die ze vaak toch nog niet kenden”, zegt Kristina Naeyaert van Natuurpunt. ” Ze appreciëren het vele werk dat de vrijwilligers dagelijks doen om meer en betere natuur in de regio te krijgen. Geen beter argument om mensen te overtuigen om lid te worden van Natuurpunt.

“Omdat de campagne zoveel positieve reacties uitlokte, zullen we er met de lokale vrijwilligers de volgende jaren mee doorgaan“, kondigt Hans tenslotte aan. “Dit smaakt naar meer!” In heel Vlaanderen telt Natuurpunt 106.000 leden en het aantal blijft stijgen. Dat ledenaantal is erg belangrijk: het geeft meer draagvlak en politieke slagkracht om natuur te beschermen in Vlaanderen.

Meer informatie over Natuurpunt: https://www.natuurpunt.be/ Ook lid worden van Natuurpunt? https://www.natuurpunt.be/wordlid