Natuurpunt De Leiemeersen breidt nieuw natuurgebied verder uit

© CB
Redactie KW

Een zestigtal natuurliefhebbers daagde vorige zaterdag op voor een rondleiding in het nieuwe natuurgebied De Leiekant. Voor Natuurpunt De Leiemeersen is de aankoop van het 2,10 hectare grote perceel een belangrijke stap in de opbouw van een grote natuurverbinding langs de Leie.

Natuurgebied De Leiekant in Lauwe is een afhellend weideperceel langs de Leie met een drassige bodem. Het natuurgebied is vrij toegankelijk voor wandelaars via een opstapje langs het jaagpad en langs de Menenstraat. “Door een aangepast beheer willen we dit grasland laten evolueren tot een bloem- en kruidenrijk hooiland”, verduidelijkt Steven Nuytten, natuurgids en conservator van het nieuwe natuurgebied.

“Een landbouwer zal het perceel tweemaal per jaar maaien. De eerste keer gebeurt dat pas na 15 juni om planten de kans te geven om uit te zaaien. Door het hooi af te voeren en door niet langer te bemesten of te begrazen willen we de grond laten verschralen. Dit moet zorgen voor een spontane grotere biodiversiteit met meer kruidachtige planten en bloemen zoals de pinksterbloem, de dotterbloem en de echte koekoeksbloem. Die diversiteit aan planten en bloemen moet vlinders, libellen, bijen en andere insecten aantrekken. Ook fazanten en weidevogels zullen zich thuis voelen. Zo spotten we al de gele kwikstaart, een typische weidevogel”, gaat Steven verder.

In het moerassige gedeelte gedijen waterplanten als moeraszegge en pitrusgras. De twee aanwezige poelen zullen we schoonmaken en we gaan de oevers minder steil maken. Zo willen we een biotoop creëren voor kikkers, salamanders en padden”, aldus de gids.

Symbolische euro

Natuurpunt De Leiemeersen kocht het perceel langs de Leie, gelegen in VEN-gebied, vorig jaar aan een landbouwer. “De aankoop kostte ons – na aftrek van de subsidies – 50.000 euro“, vertelt voorzitter Jozef Bousse. Aanpalend aan De Leiekant langs het jaagpad ligt ook een moerassig gebied van 5 hectare, nu nog eigendom van projectontwikkelaar DCB. “Binnenkort zal de bouwpromotor dit moerasgebied overdragen aan Natuurpunt voor een symbolische euro, waardoor we weldra een natuurgebied van 7 hectare groot zullen hebben”, weet Jozef.

Jozef Bousse
Jozef Bousse© WO

“In Menen zelf is het zoeken naar groene plekken” – Jozef Bousse

Daarnaast liggen nog een moeras en het waterbekken van De Witte Lietaer. Beiden zijn eigendom van de stad Menen en Natuurpunt De Leiemeersen wil ook graag dit stukje natuur inrichten en beheren. “Het krioelt er van meerkikkers en gewone kikkers. Door de rietkraag aan de rand van het bekken verder uit te breiden hopen we ook rietbewoners zoals de karekiet aan te trekken.”

Verstedelijkt Menen

Natuurpunt De Leiemeersen werd pas begin dit jaar boven de doopvont gehouden, nadat de afdeling Natuurpunt Wevelgem-Menen opgesplitst werd in twee afzonderlijke afdelingen. De Leiemeersen is werkzaam in Lauwe, Rekkem en Menen en heeft naast De Leiekant ook beheersovereenkomsten voor de Bramier in Lauwe, de Purgatoire in Rekkem, het groengebied De Noordkaai en de visvijver in Menen.

In Menen zelf is het zoeken naar groene plekken“, beseft Jozef. “Het gebied is erg verstedelijkt. We zien niet in waarom bijvoorbeeld Menen-West vol beton gegoten zou worden, terwijl 30 procent van de LAR leeg staat. Maar intussen gaat onze aandacht naar de percelen langs de Leie. Mochten er hier nog stukken grond vrijkomen, dan genieten die onze prioriteit. Hier willen we op termijn een ecologisch zeer waardevol natuurgebied ontwikkelen”, besluit de voorzitter.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier