Natuur en Bos op zoek naar Chinese muntjak

© (Foto Natuurpunt)
Redactie KW

Er waart (minstens) een Chinese muntjak door Sint-Andries en Sint-Michiels, twee deelgemeente van Brugge. En hoewel het dier er schattig uitziet, betekent dat niet meteen goed nieuws. Het gaat om een exoot die een nefast effect heeft op de lage vegetatie. “We zijn een team aan het samenstellen om het dier te traceren en te doden”, klinkt het bij het agentschap Natuur en Bos.

Twee weken geleden in de Kervyndreef in Sint-Michiels. En enkele dagen geleden in de Doornstraat in Sint-Andries. Het agentschap voor Natuur en Bos kreeg al twee meldingen binnen over de aanwezigheid van een Chinese muntjak. Het gaat om een hertensoort die normaal in de bossen van Zuidoost-China en Taiwan voorkomt. Het dier is niet groter dan een labrador en heeft slagtanden. De Chinese muntjak ziet er dan ook behoorlijk schattig uit. Maar schijn bedriegt.

“De aanwezigheid van een Chinese muntjak is inderdaad geen goed nieuws”, zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het agentschap voor Natuur en Bos. “Het gaat ondertussen om twee meldingen, dus we gaan er van uit dat er iets van aan is. Maar we moeten hem natuurlijk zelf eerst kunnen zien. En daarna moet het dier gedood worden. Dat klinkt behoorlijk cru, maar zo zal het nu eenmaal moeten gaan.”

De Chinese muntjak is dan ook een exotische diersoort met een beruchte appetijt. De dieren eten alles op: bladeren, boomschorsen, jonge twijgen, bloemen… En dat is geen goed nieuws voor de bossen in de omgeving van Sint-Andries en Sint-Michiels. De eetlust van de muntjak kan namelijk een nefaste invloed hebben op de lage vegetatie. En daardoor dreigen bepaalde plantensoorten, zoals boshyacinten en sleutelbloemen, te verdwijnen. Ook voor de tuinen in de buurt betekent de aanwezigheid van de muntjak niet meteen veel goeds.

In Engeland zouden muntjaks verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van verschillende bloemsoorten. “Net daarom is het belangrijk om kort op de bal te spelen”, zegt Jeroen Denaeghel. “Onze natuurinspecteur ging al een plaats inspecteren waar het dier mogelijk ontsnapt was, maar dat bleek niet het geval te zijn. We zijn dan ook een response team aan het samenstellen. Dat zal eerstdaags in gang schieten. Zij zullen het dier proberen te doden. Waarom we het niet kunnen vangen? Dat is eigenlijk bijna onmogelijk. Het zijn schichtige dieren die meestal enkel in het schemerdonker actief zijn. Het wordt zelfs al een hele klus om het dier te lokaliseren en te bestrijden.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier