Na Kortrijks verbod op roofvogelshows: “Niets te maken met dierenmishandeling”

Patrick Lorez (l.) met dochter, schoonzoon en twee kleinkinderen. (GF)
Axel Vandenheede

In Groot-Kortrijk mogen er geen roofvogelshows meer plaatsvinden. Dat heeft de gemeenteraad beslist. Bij valkerij Scandiaca in Rollegem snappen ze het niet. “We krijgen te horen dat roofvogels in de natuur horen en niet aan de ketting”, aldus Patrick Lorez. “Ik kan met een gerust geweten zeggen dat onze dieren niets tekortkomen.”

De voorbije twee jaar vond op speeldomein De Warande telkens een roofvogelshow plaats. Telkens kwam er een massa volk op af. Maar het zal bij twee keer blijven: de Kortrijkse gemeenteraad besliste maandag quasi unaniem (37 stemmen voor, 1 onthouding) dat roofvogelshows op openbaar domein voortaan verboden zijn.

“Roofvogels zijn geen huisdieren”, stelt Groen-raadslid Matti Vandemaele. “Er gaat niets boven het bewonderen van deze vogels in hun eigen habitat. We zien ze liever in vrijheid dan aan de ketting.”

“We namen deze beslissing in het kader van de bescherming van deze dieren”, pikt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) uit. “Het is bewezen dat dergelijke shows sommige mensen ertoe aanzetten om zo’n vogel te kopen. Maar veel van die dieren worden niet op de juiste manier verzorgd en behandeld. Met als gevolg dat er veel roofvogels sterven.”

Vogels voor de kat

Bij valkerij Scandiaca in Rollegem snappen ze de beslissing van de Kortrijkse politici niet. “Veel steden hebben recent roofvogelshows verboden op hun grondgebied”, zegt Patrick Lorez. “Dat is niet toevallig: Vogelbescherming Vlaanderen heeft elke gemeente daarover aangeschreven. De gemeenten vinden het blijkbaar niet nodig om ook eens naar ons, erkende valkerijen, te luisteren. Dit is een eenzijdig verhaal.”

“We horen dat die roofvogels in het wild moeten leven en niet aan de ketting. Ten eerste zijn die kettingen al lang verleden tijd en ten tweede gaat het niet om wilde vogels. Het zijn afstammelingen. Als ik mijn vogels vrij zou laten, dan zouden ze dat niet overleven. Want ze hebben niet geleerd om te jagen.”

Patrick wijst er ook op dat hij nog nooit klachten kreeg. “In 2017 hebben we een vijftigtal demonstraties afgewerkt. Onder meer op de Warande, waar 2.300 personen aanwezig waren. Achteraf was iedereen enthousiast. We zijn ook al naar scholen en woonzorgcentra geweest, waar we positieve reacties kregen…

privéterrein

“Onze hobby we verdienen er niets aan, moeten integendeel nog zelf onze benzine betalen heeft dus niets te maken met dierenmishandeling, laat dat duidelijk zijn. Dat zou ook te gek zijn. Onze arend, bijvoorbeeld, kostte 10.000 euro. Dat is een serieuze investering. Dagelijks zijn we uren met onze dieren bezig, we laten dan elke vogel een tijdje vliegen.”

Hoe het nu verder moet, weten ze bij Scandiaca niet. “Demonstraties op openbaar domein zijn verboden. Maar we kunnen wel nog terecht op privéterrein. Op De Warande moeten we niet meer komen, maar bij mensen thuis of in private scholen of woonzorgcentra kunnen we wel nog terecht“, besluit Patrick. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier