Na de Propere Strandlopers heeft de kust nu ook een Propere Landloper

Kurt Van Maele, de groene ridder - nog zo'n bijnaam - gaat gewapend met fiets en prikstok eigenhandig het vuil te lijf in Bredene. © MM
Redactie KW

De Robin Hood van het milieu, Nature Warrior, de groene ridder of, zoals hij zichzelf graag noemt, De Propere Landloper. De bijnamen die Kurt Van Maele intussen opgekleefd kreeg, laten niks aan de verbeelding over. Kurt komt en kuist op waar de gemeentelijke reinigingsdiensten niet raken. “Ik begrijp niet hoe sommigen zo respectloos kunnen omgaan met onze natuur.”

Een op zijn zachtst gezegd opmerkelijke kerel is hij, Kurt Van Maele. Drieënvijftig lentes jong, geboren in Roeselare, opgegroeid in een tehuis, zowat overal te lande gewoond en zelfs heel even naar Duitsland geëmigreerd. Intussen verblijft hij al een zestal jaar op het domein Blutsyde vanwaar hij dagelijks met de fiets de gemeente afschuimt, op zoek naar achteloos achtergelaten zwerfvuil. Noem het een levensmissie.

“Ik heb een bipolaire stoornis, leef van een uitkering en wilde mijn leven nog een zinvolle invulling geven”, vertelt Kurt.

Met mijn foto’s van het zwerfvuil wil ik mensen bewustmaken van het probleem en aanzetten tot een beter gedrag

“Ik leg dagelijks vele kilometers op de fiets af langs Bredense wegen. Aangezien ik nogal een groene jongen ben en me mateloos stoorde aan het zwerfvuil dat ik onderweg aantrof, ben ik aan het opruimen geslagen. Wat je bijvoorbeeld in de bermen en grachten van de Zuid-Oostwijk, waar heel wat toeristisch verkeer doortrekt, aan zwerfvuil vindt, is onbeschrijflijk. Ik vind het echt beschamend om te zien hoe sommige mensen zo respectloos omgaan met onze natuur”, ergert Kurt zich zichtbaar. “Ik probeer nog steeds te begrijpen waarom mensen het nodig vinden om na een dagje picknicken hun rotzooi in de natuur achter te laten of hun sigarettenpeukjes op het strand onder het zand te stoppen.”

Facebook

Of Kurt Van Maele op zijn vele fietstochten en wandelingen de boosdoeners ook op hun gedrag aanspreekt? “Neen, toch niet. Ik zal hun rommel wel oprapen in hun plaats. Blikjes in de vuilnisbak gooien. Iedereen weet ondertussen toch dat je die bijvoorbeeld niet in een weide gooit. Daar sterven koeien aan”, weet Kurt.

“Ik maak ook altijd foto’s van het zwerfvuil dat ik opruim. Die post ik dan op Facebook. Een gewoonte die me oorspronkelijk niet in dank werd afgenomen door het gemeentebestuur. Maar intussen hebben ze begrepen dat ik alleen maar wil helpen om de gemeente mooier te maken. De straatvegers krijgen foto’s van mij doorgestuurd van plekken waar iets werd opgeruimd. Gemeentesecretaris Yannick (Wittevrongel, red.) en burgemeester Steve Vandenberghe weten mijn aanpak vandaag ook te appreciëren. Ze hebben gemerkt dat ik het goed meen”, zegt Kurt.

“Mijn Facebookpagina heeft trouwens maar een bedoeling: de mensen bewustmaken van het probleem en hen aanzetten tot een beter gedrag. Overconsumptie en overbevolking liggen aan de basis van hoe we vandaag met onze planeet omgaan”, wordt Kurt plots filosofisch.

Geen excuus voor zwerfvuil

Via initiatieven als Mooimakers kan iedereen vandaag zijn steentje bijdragen aan de strijd tegen zwerfvuil, meent hij. “Bredene werkt hier intussen aan mee. En met een containerpark en een kringloopwinkel in Bredene, sensibiliseringsacties, de blauwe zak,… is er toch geen excuus meer voor zwerfvuil, toch?”, zegt Kurt Van Maele.

Er is jammer genoeg nog een lange weg te gaan. Toch zou ik het geen verloren strijd willen noemen

Werkloos zal Kurt jammer genoeg niet meteen worden. “Zelfs in ons groene domein Blutsyde wordt allerhande rommel gedropt. Toen de vijver daar een tijdje geleden droog stond, vond je er van alles: een klein frigo, flessen, zelfs brommers. Blutsyde is blijkbaar een geliefkoosde sluikstortplaats. Asociaal gedrag noem ik zoiets”, klinkt het.

Toch vindt Kurt Bredene al bij al een propere gemeente. “De gemeente doet heel veel. En ik kom tenslotte op de plekjes waar de reinigingsdiensten vaak niet raken. Er is jammer genoeg nog een lange weg te gaan. Toch zou ik het geen verloren strijd willen noemen. Als ik zie hoe positief velen reageren op mijn Facebookposts, dan sterkt me dat. Weet je, ik heb een tijdje in Duitsland gewoond en daar vond je geen sigarettenpeukje op straat – er staan daar dan ook zware boetes op. Zover zijn we in België helaas nog niet. Maar als we allemaal een inspanning leveren, dan raken we er wel”, is Kurt Van Maele overtuigd.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier