Muskusrat is weer in opmars aan de Westkust

De nieuwe Nieuwpoortse rattenbestrijder is Eddy Gryp, op de foto geflankeerd door stadsarbeider Joost Crevits en provinciaal rattenvanger Luc Vandewaetere. Het provinciebestuur coördineert en ondersteunt de gemeentelijke muskusrattenbestrijding met de mechanische bestrijdingsmiddelen. Schepen van landbouw Kris Vandecasteele (CD&V) zetelt namens de gemeente Nieuwpoort in het Regionaal Comité Rattenbestrijding Ijzer. Eli Depotter uit Koksijde is voorzitter van dit comité. © PVB
Redactie KW

Nadat er lange tijd geen dergelijke ratten meer werden opgemerkt, duiken er her en der weer muskusratten op aan de kust.

Kris Vandecasteele (CD&V) is schepen van Landbouw in Nieuwpoort en is bovendien lid van het Regionaal Comité Rattenbestrijding IJzer. “Het was geleden van 2007 dat er nog een officiële vangst werd genoteerd in Nieuwpoort. De afgelopen maanden werden er in de deelgemeente Ramskapelle opnieuw zes muskusratten gevangen. Het is geen Nieuwpoorts fenomeen, want ik hoor dat er ook op andere plaatsen reeds muskusratten zijn opgemerkt”, zegt de schepen.

Schade

Een muskusrat zorgt voor heel wat schade aan dijken en grachten. Door de toevoer van grond door het graven kan die zelfs dichtslibben. De rat brengt ook veel schade toe aan landbouwgewassen. “De muskusrat is ook een vijand van de mens, want het is een exoot en die kan bepaalde ziektes overbrengen van dier naar mens. Daarom ook dat de muskusrat bestreden moet worden. Bij de stad Nieuwpoort hebben wij met Eddy Gryp een rattenbestrijder in dienst. Het provinciebestuur coördineert en ondersteunt de gemeentelijke muskusrattenbestrijding met mechanische bestrijdingsmiddelen”, aldus Kris Vandecasteele.

Rattenvallen

“Concreet betekent dit dat de rattenbestrijder de uitgang van de muskusrat zoekt en daar de vallen plaatst. Wie zulke ratten opmerkt, kan dat altijd melden bij de dienst landbouw van zijn of haar gemeente. Voor Nieuwpoort is dat via het nummer 058 22 49 71. Deze dienst staat in voor de verdelging van ratten op het openbaar domein”, aldus nog Kris Vandecasteele, schepen van Landbouw.

(PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier