Muggen en dazen teisteren Lourdesgrot in Houthulst

We gingen dinsdagavond nog eens langs bij de Lourdesgrot, maar vonden geen muggen of dazen die voor ons wilden poseren. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de gemeenteraad van dinsdagavond in Houthulst vroeg de N-VA-oppositie aan het gemeentebestuur om iets te doen aan de overlast van muggen en dazen aan de Lourdesgrot.

Volgens fractieleider Filip Vanhevel (N-VA) is er overlast van muggen en dazen aan de Lourdesgrot in Houthulst. “Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen naarmate de zomer in aantocht is, maar nu lijkt het uitzonderlijk erg te zijn. Mensen van het rusthuis volgen al graag eens een gebedsdienst aan de grot, maar nu zeggen sommigen dat ze niet meer gaan omdat het niet te doen is van de muggen en dazen”, aldus Filip Vanhevel.

“We vragen dan ook dat de gemeente iets onderneemt. Dat hoeft niet veel te kosten. Dazenvallen, zoals je geregeld ziet in paardenmanèges, zijn misschien al het proberen waard. Een gelijkaardig probleem is het grote risico op tekenbeten in het bos van Houthulst. De gemeente moet toch iéts kunnen ondernemen, al is het maar een bordje zetten om de mensen met honden te verwittigen op het gevaar voor tekenbeten.”

“Geen nieuw fenomeen”

Schepen Erik Verbeure (CD&V) antwoordde dat dit probleem altijd al aan de orde is geweest. “Indertijd ging ik als jonge gast altijd mee met de jeugdbeweging op bivak. Ik herinner me dat ik dan steeds thuiskwam met tientallen muggenbeten. Dat zijn elementen binnen de natuur waar je als gemeentebestuur weinig aan kunt doen. Mensen kunnen preventief smeren, er bestaan daar middeltjes voor, maar om aan de gemeente te vragen om in die materie maatregelen te nemen… Ik weet het niet. De grootste vijanden van de muggen en dazen zijn de vleermuizen en die gedijen heel goed in onze streken. Daar zorgt een werkgroep voor.”

“Helpt het niet, dan helpt het niet”

Filip Vanhevel bleef echter aandringen. “Doe gewoon iets. Schuif het niet op de lange baan. We vragen niet om alle teken uit het bos te jagen, maar een bordje zetten kost toch niet veel moeite. En dazenvallen kosten ook geen geld. Als het niet helpt, dan helpt het niet, maar dan heb je toch iets gedaan.”

We zullen dazenvallen proberen. Binnenkort zitten we nog eens samen met de eigenaar van het bos en zullen we het probleem aankaarten”, besloot Erik Verbeure.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier