Mooimakers en Landelijke Gilden lanceren samen met Johan Museeuw de nationale campagne ‘Groene Trui’

We herkennen Jasma, Bram, Johan Museeuw, Kelly en Julie. © foto MV
Redactie KW

Mooimakers en Landelijke Gilden lanceren samen met Johan Museeuw de nationale campagne ‘Groene Trui’ tijdens het E3-evenement in Harelbeke. Ze willen daarmee wielerfans aansporen het platteland proper te houden.

Tijdens de E3 BinckBank Classic gaf Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstorten, samen met Landelijke Gilden het startschot van hun nieuwe plattelandscampagne ‘Een echte Flandrien houdt het proper’.

“Ons platteland krijgt, net als de rest van Vlaanderen, vaak af te rekenen met zwerfvuil. Mooimakers en Landelijke Gilden willen dat veranderen met een campagne waar Johan Museeuw het gezicht van is”, duidt Jasma. In samenwerking met een aantal partners voerde Mooimakers tijdens de zomer van 2018 een onderzoek uit naar de impact van wielerwedstrijden op zwerfvuil.

Belang van propere sport

“Daaruit bleek dat wedstrijdgebieden gemiddeld 72 procent meer afval te verwerken krijgen. Na de wedstrijd, maar ook tijdens de wedstrijden worden al heel wat acties ondernomen om te voorkomen dat wielrenners of bezoekers afval op de grond gooien, maar zelfs dan blijft 39 procent van het afval achter.”

het project wil de aandacht vestigen op het zwerfvuil die met de koers gepaard gaat.
het project wil de aandacht vestigen op het zwerfvuil die met de koers gepaard gaat.© foto Mooimakers

Het zijn zowel bezoekers als wielrenners zelf die verantwoordelijk zijn voor zwerfvuil. Zo bestaat 50 procent van alle afval uit sigarettenpeuken, maar daarnaast duiken ook andere zaken op zoals voedingsverpakkingen en drankflessen.

“Omdat wielerwedstrijden elk jaar duizenden bezoekers naar het platteland lokken, kiezen Landelijke Gilden en Mooimakers het Vlaamse wielervoorjaar als eerste actie. Een propere sport kan veel betekenen, maar zowel voor ons als voor de buurtbewoners van wielerwedstrijden mag er gerust wat meer aandacht gaan naar het zwerfafval dat zo’n wedstrijd met zich meebrengt”, zegt Bram van Mooimakers. “Het Vlaams wielervoorjaar is leuk voor jong en oud, maar het milieu, de omgeving – en de buurtbewoners – mogen er niet onder lijden.”

(Peter Van Herzeele/foto’s Mooimakers en Mark Valcke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier