Minivarken Sven bijna vier dagen op stap in hartje Ieper

Elsa en Sven (rechts) zijn nu weer thuis in Den Olifant. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Heeft er iemand afgelopen weekend een zwart varkentje gezien in het centrum in Ieper? Dan zal het waarschijnlijk Sven het minivarken van restaurant Den Olifant geweest zijn. Het beestje ontsnapte op vrijdag in de De Stuersstraat en doorkruiste half Ieper om pas maandagmiddag weer op te duiken in de Plumerlaan.

Het was vrijdagavond even alle hens aan dek in restaurant Den Olifant van Margo Cherchié en Ruben Boussemaere in de De Stuersstraat. “We hielden een afscheidsdrink voor José, de vader van Margo, die met pensioen gaat”, vertelt Ruben. “Er was een akoestisch optreden van The Benjamins. Niet luid, maar blijkbaar wel luid genoeg om onze twee Göttinger minivarkentjes Sven en Elsa aan het schrikken te brengen. Sven slaagde erin om een gat te graven onder de omheining, vervolgens die omheining met zijn snuit omhoog te duwen en het op een lopen te zetten. Hij stoof langs de tafels en stoelen op het terras en botste tegen de grote klapdeur waardoor die openging en Sven vertrokken was.”

Snel varkentje

“Verbazingwekkend hoe snel zo’n klein varkentje is! Klanten probeerden hem nog tegen te houden, maar de vogel was gaan vliegen. Klanten zagen nog hoe hij via het Sint-Niklaasstraatje uit het zicht verdween. Wellicht liep hij dan verder via de Beluikstraat en Minneplein naar de Plumerlaan. Daar werd hij vrijdagavond al gespot.”

“‘s Anderendaags lanceerden we een oproep op Facebook. Die werd meer dan 150 keer gedeeld, maar niemand kon concrete tips geven. Uiteindelijk kregen we pas maandagmiddag het verlossende nieuws dat hij gevonden was. De politie kon hem samen met de groendienst pakken in de buurt van de garageboxen in de Plumerlaan. De opluchting was groot bij ons. We begonnen al te vrezen dat we hem definitief kwijt waren.”

“Geen idee wat Sven in die drie dagen gegeten heeft”

Het varkentje verkeerde in prima gezondheid toen hij gevonden werd. “Wat hij allemaal gegeten heeft in die drie dagen dat hij weg was? Geen idee. Hij stelde het prima. Toen hij weer thuiskwam hebben we hem veel water gegeven. Hij stortte zich meteen op zijn eten, maar dat doen zulke varkentjes altijd. Hij was misschien wat minder dik dan gewoonlijk, maar voor de rest stelde hij het goed.”

Nu is Sven weer herenigd met zijn zus Elsa. “De omheining hebben we nu wel wat verstevigd. Als hij nog eens zo’n ontsnappingspoging wil ondernemen zal hij toch wat meer moeite moeten doen”, knipoogt Ruben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier