Middelkerke neemt windmolenproject onder vuur: “18 turbines van 200 meter? Nooit!”

Het is blijkbaar niet de bedoeling om de windmolens pal naast de autosnelweg te plaatsen, maar zo'n 500 meter daarvandaan, in waardevol agrarisch gebied. © repro LC
Redactie KW

Er lijkt weer schot te komen in de plannen van energiebedrijven om langs de E40 het project Polderbries te realiseren: 18 windturbines, waarvan 13 stuks op grondgebied Middelkerke. Het gemeentebestuur verzet zich met hand en tand.

Windmolens en badplaatsen: het gaat niet bepaald goed samen. Kustgemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke hebben het de voorbije maanden niet onder stoelen of banken gestoken dat ze een resem windturbines op hun grondgebied niet echt zien zitten. Het ziet er echter niet naar uit dat initiatiefnemers Aspiravi, Elicio en Eneco hun plannen om binnen afzienbare tijd een gezamenlijk windmolenproject ‘Polderbries’ met 18 windturbines langs de E40 in Middelkerke en Gistel te realiseren hebben opgeborgen, integendeel.

Er wordt volop werk gemaakt van het milieueffectenrapport (MER) dat de effecten van de windturbines op mens, natuur en milieu in kaart brengt. Eenmaal dat afgewerkt, wordt een definitieve inplanting bepaald en kan uiteindelijk een omgevingsaanvraag ingediend worden. Het windpark zou jaarlijks kunnen voorzien in de productie van 160.000 MWh aan groene stroom, het jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 45.000 gezinnen.

Eco-terrorisme

Zover wil Middelkerke het echter niet laten komen, zegt schepen Tom Dedecker (LDD) en hij spaart daarbij de grote woorden niet. “Ik noem dit niets minder dan eco-terrorisme. We blijven ons, samen met de bevolking, met hand en tand hiertegen verzetten. Stel je even voor: 18 windmolens van 200 meter hoog. Dat is even hoog als een flatgebouw met 66 verdiepingen”, zegt Dedecker. “En het is blijkbaar niet de bedoeling om die pal naast de autosnelweg te plaatsen, maar liefst 500 meter daarvandaan, niet in gewone landbouwgronden, maar in waardevol agrarisch gebied.”

“Ik woon in een dergelijk gebied en de stedenbouwkundige ambtenaar heeft destijds resoluut de bouwvergunning voor een schuilhokje van 6,5 meter op anderhalve meter geweigerd omdat ik het in waardevol agrarisch gebied wou neerpoten. En nu zou er geen probleem zijn om dergelijke mastodonten in eenzelfde gebied te plaatsen! Van twee maten en twee gewichten gesproken”, aldus Tom Dedecker.

Blijkbaar zal je die masten zelfs vanaf de laagwaterlijn op het strand nog kunnen spotten – Jean-Marie Dedecker

Burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) sluit zich daarbij aan. “Wij zullen nu een gemotiveerd bezwaarschrift indienen dat stelt dat de geplande ontwikkeling van deze windmolens ondoordacht is. De draagkracht van de omgeving door een dermate concentratie wordt ruim overschreden.”

“De visuele vervuiling door het grootschalig en industrieel karakter van dergelijke projecten is niet verenigbaar met het toeristisch karakter en de landschappelijk waarde van de gemeente. Blijkbaar zal je die masten zelfs vanaf de laagwaterlijn op het strand nog kunnen spotten. Je zal maar tien miljoen euro investeren in fiets- en wandelpaden om het hinterland aantrekkelijk te maken. Kortom: het unieke landschap van de kustpolders moet zo intact mogelijk blijven.”

Slagschaduw en geluid

“De overlast van slagschaduw en geluid is bovendien onaanvaardbaar”, aldus nog Jean-Marie Dedecker die nog een waarschuwing had aan het adres van de Aspiravi holding. “De gemeente heeft nogal wat geld zitten in de nv EFIN, een van de aandeelhouders van Aspiravi. 24 miljoen euro om precies te zijn. Die investering zullen we toch grondig herbekijken mocht dit project enige kans van slagen maken.”

Een simulatie.
Een simulatie.© repro LC

Ook oppositiepartij Open VLD sluit zich aan bij het protest. “Voor ons is het onbegrijpelijk hoe een dermate groot aantal turbines in Middelkerke zou moeten komen tegenover zeer weinig turbines in de andere poldergemeentes langsheen de E40”, zegt gemeenteraadslid Franky Annys.

“Sowieso moet eerst de capaciteit op zee, waar de visuele pollutie minimaal is, worden uitgeput alvorens de turbines in het polderlandschap neer te planten. Daarnaast is een geografische spreiding over alle gemeentes langsheen de E40 voor ons een must. Een gelijkmatige verdeling van de lasten is niet meer dan normaal en moet nagestreefd worden. in het huidige project komt quasi alles op de nek van de Middelkerkse hinterlandgemeenten. Dit is voor ons onaanvaardbaar”, aldus Franky Annys.

Niet onbelangrijke detail: de betrokken gemeenten mogen dan wel hun advies op het project indienen, het blijft aan de Vlaamse overheid en meer bepaald aan bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) om een definitieve beslissing te nemen over het al dan niet verlenen van een omgevingsvergunning.

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier