De geur van stookolie hangt rond de grachten van de Snoekstraat waar de Kasselrijbeek passeert. Stookolie is bijzonder giftig voor plant en dier. De straat ligt achter het winkelcentrum Molecule.

"Na enkele uren zoeken bleek het om een lek te gaan in een ondergrondse stookolietank van Molecule. Door de hevige regenval was er water in de tank terechtgekomen waardoor die overliep. Zo is er rode diesel in de beek terechtgekomen", vertelt burgemeester van Anzegem Gino Devogelaere. "Er is dus geen opzet in het spel en Molecule heeft me al verzekerd dat zij of hun verzekering de kosten zullen dekken."

"We hebben bij aankomst direct een dam aangelegd en een drijvende zak op het water gelegd, zodat de mazout niet afdrijft. Door de sterke stroming van de Kasselrijbeek en de harde wind is de meeste mazout blijven hangen in een nabijgelegen gracht. Een gespecialiseerde firma is al de mazout aan het opzuigen, olie drijft op water dus ze moeten alleen het bovenste laagje opzuigen", legt brandweerman Frank Vandewiere uit.

Gsm staat roodgloeiend

De gsm van burgemeester Gino Devogelaere (SAMEN één) staat de hele dag al roodgloeiend. "Het is het één achter het ander de laatste tijd. Op den duur durf je je gsm niet meer op te nemen", verzucht de burgemeester.

Blijkbaar zijn er al sporen van mazout tot in de Leie gevonden en de Gaverbeek in Waregem. Want daar kwam ook een oproep binnen voor de brandweer.

(XC/PV)