Marc Callens was allereerste Mooimaker in onze stad: “Mensen zijn nu milieubewuster”

Marc Callens ontfermt zich over twee glasbollen: "Sommige mensen gooien er zelfs frituurvet in of naast, maar ook glazen voorwerpen die eigenlijk te groot zijn." © HDV
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

De jongste weken zetten steeds meer Waregemnaren zich in als Mooimaker. Een 70-tal inwoners stak de handen uit de mouwen om de stad netter te maken, ongeveer het dubbele van de mensen die dat voor de coronacrisis al deden. Wij spraken met Marc Callens (72), de allereerste Mooimaker uit Waregem, over wat het werk allemaal inhoudt.

In 2007 startte Marc Callens als de eerste Mooimaker uit de stad Waregem. Vandaag de dag zijn er zo’n 36 Mooimakers in de stad en tijdens de coronacrisis waren er zelfs 70 mensen die zich inspanden om de straten netjes te houden. Een aanzienlijk deel daarvan, ongeveer een op drie, zal zich ook in de toekomst blijven inzetten als Mooimaker.

Wanneer en waarom bent u precies begonnen als Mooimaker?

“Ik ben dertien jaar geleden, in 2007, begonnen als Mooimaker, toen ik met pensioen ging. Ik kreeg de vraag van iemand die bij het IMOG (intergemeentelijke maatschappij voor openbare gezondheid red.) werkte of ik zin had om glasbolpeter te worden. Ik was toen al milieubewust en stemde in met het voorstel. Zo werd ik verantwoordelijk voor de glasbol in de Tapuitstraat.”

Waaruit bestaat uw taak als Mooimaker?

“Mooimakers zijn verantwoordelijk voor het opruimen van de rommel op straat. Ikzelf hou me dan weer bezig met het opruimen van twee glasbollen hier in Waregem: eentje in de Tapuitstraat en een andere in de Stationsstraat, vlakbij het College van Waregem. Ik ben niet verantwoordelijk voor de inhoud van de glasbol zelf, dat is een taak voor anderen. Ik ruim vooral alles op wat de mensen ernaast gooien en dat is soms heel wat. Heel af en toe help ik ook eens mee om de straat op te ruimen, maar dat is dan vooral wanneer er acties op het getouw worden gezet. In het begin ontfermde ik me maar over één glasbol, maar al snel kwam daar dus nog die tweede bij.”

U was de eerste Waregemnaar die fungeerde als Mooimaker, kreeg u al vlug de steun van de andere inwoners?

“Dat heeft toch nog een tijdje geduurd vooraleer andere inwoners zich ook gingen inzetten als Mooimaker. De afgelopen jaren zijn er vooral veel mensen bijgekomen die de straten opruimen. Momenteel tellen we toch al meer dan dertig Mooimakers die de stad proberen netjes te houden. Ook ken ik ook veel Waregemnaars die niet officieel zijn ingeschreven als Mooimaker, maar die toch meehelpen om de straten op te ruimen.”

BIO

Privé

Marc Callens (72) is getrouwd met Mariette Pattyn (72). Ze wonen in de Tapuitstraat in Waregem. Samen hebben ze drie kinderen: Alain (49), Filip (48) en Cédric (37). Ook zijn er nog zes kleinkinderen.

Loopbaan

Marc is sinds 2007 gepensioneerd en fungeert sinds dan als een van de 36 Mooimakers in Waregem. Hij ruimt elke week steevast alle troep naast de twee glasbollen in de Tapuitstraat en de Stationsstraat op.

Hoeveel tijd kruipt er eigenlijk in dat initiatief?

“Dat varieert van dag tot dag en natuurlijk moet ik niet elke keer evenveel rommel opruimen. Soms kan ik een uur bezig zijn om al de vuiligheid naast een glasbol op te ruimen, maar dat kan natuurlijk ook minder of meer zijn. Elke maandagvoormiddag staat het alvast op mijn planning om al de rommel bij de twee glasbollen waar ik bevoegdheid over heb, op te ruimen.”

Welke zaken moet u dan het meeste opruimen?

“Vooral glasscherven, maar ook lege flesjes of blikjes. Naast de glasbollen staan of liggen er ook heel wat voorwerpen die niet eens van glas zijn. Zo gooien sommige mensen zelfs frituurvet in of naast de glasbol, maar ook glazen voorwerpen die eigenlijk te groot zijn, gooien ze er toch nog bij. Sommige mensen doen zelfs niet eens de moeite om de flessen in de glasbol te gooien en zetten ze er zonder pardon naast. En ik ben ervan overtuigd dat er ook in de glasbollen zelf veel voorwerpen zitten die er eigenlijk niet thuishoren. Zo lagen er enkele weken geleden zowaar kussens naast de glasbol. Die konden natuurlijk niet in de zak en dus heb ik er mijn auto mee moeten volladen.”

Wat zijn de vuilste plekken van Waregem?

“Zelf ben ik daar niet echt van op de hoogte. Van mijn collega’s die de straten netjes houden, hoor ik wel eens dat het in de buurt van het station nogal vuil kan zijn. Ik denk zelfs dat de stad Waregem daar werknemers inzet om alles op te ruimen.”

Vandaag is Waregem properder dan enkele jaren geleden

Hoe verloopt de wisselwerking met uw collega’s?

“We hebben een goede verstandhouding, maar we weten ook dat we elkaars werk niet moeten afnemen. (lacht) Zo woont er iemand in deze straat die zich bezighoudt met het vuil oprapen op en langs de weg. Hij weet dat ik verantwoordelijk ben voor de glasbol in deze straat en bijgevolg lopen we elkaar niet voor de voeten.”

Merkt u dat de stad netter is nu de Mooimakers hun steentje bijdragen?

“Het is alleszins ferm verbeterd, ja. De stad is nu toch wel netter dan enkele jaren geleden. Dat is vooral te danken aan de vele acties die het IMOG organiseert. Dan schenken de mensen daar wat meer aandacht aan. Al zal er altijd vuiligheid in de straten blijven liggen, vooral kleinere dingen, zoals lege blikken, pakjes sigaretten of flesjes.”

Denkt u dat er in de toekomst nog meer inwoners zich zullen inzetten als Mooimaker?

“Ik merk toch dat de mensen de laatste jaren wat milieubewuster geworden zijn. De acties die worden georganiseerd, lokken heel wat volk en ik hoop uiteraard dat er in de toekomst nog veel Mooimakers zullen bijkomen.”

(Arnaud Voet)