Lichte versoepeling droogtemaatregelen: sproeien mag weer, maar graag met mate

© BELGA
Redactie KW

Er komt een lichte versoepeling in de droogtemaatregelen in West-Vlaanderen. Alles blijft nagenoeg behouden maar er mag wel gepompt worden uit de Mandel en de Gaver in midden- en zuid-West-Vlaanderen. Ook het sproeiverbod wordt opgegeven. Dat heeft West-Vlaanderen vrijdag als laatste Vlaamse provincie beslist.

Ondanks de regenval van de voorbije dagen blijft de provincie West-Vlaanderen uiterst waakzaam. Het captatieverbod op onbevaarbare waterwegen blijft voorlopig behouden. Enkel uit De Mandel en de Gaverbeek mag er water opgepompt worden. Die beslissing is genomen omdat er vooral in die streek nood is aan water voor de landbouw, omdat het Kanaal Roeselare-Leie besmet is met blauwalgen en er daar dus niet kan uit gepompt worden.

“Het gebied vanaf het centrum van West-Vlaanderen naar het zuidoosten van de provincie kreeg minder neerslag. Daar worden een aantal droogtegevoelige gewassen geteeld, die in de lichte grond nog nood aan beregening hebben. Het gaat hierbij vooral om groenteteelten en sierteeltgewassen. Maar ook hier is de nood duidelijk verminderd doordat de dagen korter worden en het weer veel minder fel is geworden. Voor de oogst van enkele gewassen, zoals aardappelen en groenten, is in die regio een beperkte beregeningnoodzaak in aanloop van de oogst”, oordeelt de provinciale droogtecel.

Op andere plaatsen blijft de situatie problematisch. In de regio van Brugge zijn er heel wat problemen met verzilting. In het IJzerbekken is de situatie genormaliseerd. Zo bereikte het zoutgehalte terug een normaal peil.

Ook het sproeiverbod wordt opgegeven, zoals de Droogtecommissie had geadviseerd. Dat betekent dat er dus gebruik mag gemaakt worden van regenwater, putwater en ook leidingwater voor onder meer het beregenen van akkers, sportvelden, het gazon, het wassen van de wagen. Spaarzaamheid blijft echter noodzakelijk, oordeelt de provincie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier