Lezers KW helpen mysterie van Eric oplossen

Het betonblok is bezaaid met wormen met daaraan een witte schelp. © (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Middelkerkenaar Eric Vandewalle kwam op het strand in zijn thuisstad een boordsteen tegen die begroeid was met iets wat lijkt op wormen, met op het uiteinde een witte schelp. Eric vroeg onze krant om raad waarover het precies zou kunnen gaan. Ook voor ons was het een raadsel. Via onze lezers proberen we Eric een antwoord te geven en die reageerden snel en massaal. Het gaat om eendenmosselen en het zou een delicatesse zijn…

Zaterdagmiddag werd de interesse van de 67-jarige Eric uit Middelkerke gewekt door zijn buurman, die hem kwam vertellen dat hij iets vreemds had gezien op het strand. “Hij weet dat ik altijd wel foto’s neem van vreemde voorwerpen en ook nu dacht hij dat ik wel interesse zou hebben”, vertelt Eric. “Aangezien ik vlak tegen het strand woon leek het mij maar een kleine moeite om eens te gaan kijken. Wat ik daar zag heb ik nog nooit gezien.”

Eric Vandewalle toont de vreemde zeeschepsels.
Eric Vandewalle toont de vreemde zeeschepsels. “Ik heb zoiets nog nooit gezien”, klinkt het.© (Foto JRO)

Op een betonnen blok van 80x60x40 die zeker 100 kilogram weegt zaten een soort schelpen vastgehecht. En uit elke schelp vertrekt ook nog eens een worm of iets wat ervoor lijkt door te gaan. “De ‘wormen’ zijn een 15 tot 20 centimeter lang en bewegen, dus het is een levend organisme. Als ik eraan voel lijkt het gevoelsmatig op rubber. Het is die combinatie die me zo vreemd leek. Ik heb zoiets nog nooit gezien. Als ik hier en daar rond vraag is er precies niemand die op die vraag kan antwoorden. Daarom contacteerde ik de redactie in de hoop antwoorden te vinden’, aldus Eric.

Onze lezers losten het mysterie snel op. De eendenmossel komt in principe niet voor langs onze kust. Dit type mossel komt in principe vooral in open zee voor. Ondanks de naam ‘mossel’ is er geen enkel verwantschap met de mossel die wij kennen of zelfs met andere weekdieren. Het dankt haar naam aan het feit dat men vroeger in Noordse landen geloofden dat er wilde eenden uit voortkwamen. De eendenmossel hecht zich in volle zee aan drijvende voorwerpen zoals drijfhout, schepen, maar soms worden ze ook aan zeeschildpadden gezien. De eendenmossel leeft vooral aan het oppervlak van alle oceanen, van de tropen tot in de poolgebieden. Volgens een van onze lezers zou het zelfs een delicatesse zijn.

De schelp van naderbij.
De schelp van naderbij.© (Foto JRO)

We contacteerden al het Vlaams Instituut voor de Zee, maar kregen daar voorlopig niemand te pakken. Onze lezers lieten wel snel weten dat dit om eendenmosselen gaat.

Schoenen begroeid met eendenmosselen vinden hun weg van de Amerikaanse kust naar onze stranden

Nadat vorige maand op het strand in Oostduinkerke een Nike-schoen, begroeid met eendenmosselen, aanspoelde was het nu opnieuw prijs op verschillende plaatsen langs onze kust. De schoenen zouden afkomstig zijn van een containerschip die anderhalf jaar geleden 70 containers met schoenen verloor voor de Amerikaanse kust.

Lezers KW helpen mysterie van Eric oplossen

Op 3 maart 2018 woedde een hevige storm voor de Amerikaanse kust rond Florida. Op dat moment voer de Maersk Shanghai voor de kust van North-Carolina. 70 containers vielen de zee in, waaronder heel wat containers gevuld met honderdduizenden paar schoenen. Volgens Aäron Fabrice (22) uit Oostduinkerke zijn het die schoenen die nu aan onze kust aanspoelen. “Het is sinds die storm dat overal schoenen aanspoelen. Dat was eerder al zo in de Azoren en in de Bahama’s, maar ook dichter bij huis, in Ierland, Frankrijk en Engeland. Vorige maand spoelde al een Nike-schoen aan in Oostduinkerke, maar nu spoelden ook verschillende paren aan in De Panne en Blankenberge. En allemaal begroeid met eendenmosselen”, vertelt Aäron. “Het is door de stroming dat bepaalde voorwerpen soms een lange weg afleggen eer ze in onze wateren terecht komen. Het blijft dan ook de vraag waar ze zullen aanspoelen. Er zullen hoogstwaarschijnlijk nog wel schoenen aanspoelen, want het duurt heel lang voor een schoen volledig afgebroken wordt in zee.”

Aäron is momenteel bezig met de opstart van een monitoringsprogramma over trans-Atlantisch materiaal. “Dat rapport is erg belangrijk. Daarom wil ik dat mensen mij zoveel mogelijk dergelijke vondsten melden. We merken dat de afgelopen vijf jaar heel wat materiaal via de golfstroom naar de Noord-Atlantische drift spoelt. Dat spoelt meestal aan op de stranden van Ierland en Engeland. Maar soms gebeurt het eens dat via de zuidwestenwind materiaal naar onze Noordzee spoelt en zo via de noordenwind op ons strand aanspoelt. Wat daar gevaarlijk aan is, is dat er soms exotische soorten mee kunnen spoelen”, weet Aäron.

De eendenmossel komt volgens Aäron in principe niet voor langs onze kust. “Dit type mossel komt in principe vooral in open zee voor. Ondanks de naam ‘mossel’ is er geen enkel verwantschap met de mossel die wij kennen of zelfs met andere weekdieren. Het dankt haar naam aan het feit dat men vroeger in Noordse landen geloofden dat er wilde eenden uit voortkwamen. De eendenmossel hecht zich in volle zee aan drijvende voorwerpen zoals drijfhout, schepen, maar soms worden ze ook aan zeeschildpadden gezien. De eendenmossel leeft vooral aan het oppervlak van alle oceanen, van de tropen tot in de poolgebieden”, aldus Aäron.

Wie dergelijke voorwerpen uit de zee aantreft, kan Aäron contacteren op het numer +32 492 77 31 28.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier