Levende uitkijktoren langs stiltepad in Westouter dankzij crowdfunding

Lone en Fien,samen met papa Willem op de toren. © EF
Redactie KW

In een weide langs het Stiltepad in Westouter kunnen wandelaars voortaan een pauze inlassen vanop een uitkijktoren. De drie meter hoge toren werd gebouwd door Willem Goemaere. “Het betreft een bouwconstructie waarbij in de loop der jaren de aangeplante bomen de stalen draagbalken zullen vervangen.”

Het idee van de Reningelstenaar werd financieel mogelijk na het opstarten van een crowdfunding. “Ook de uitvoering ter plaatse gebeurde met de hulp van vele vrienden. Zo werkten de jongeren van de jeugdbeweging JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu, red.) met veel plezier mee.”

De drie meter hoge uitkijktoren staat in een weide langs de Gildestraat in Westouter en sluit aan op het Stiltepad, de landschapswandeling die eerder al de troef van poëzie uitspeelde. Op het parcours staan dan ook heel wat gedichten van de Heuvellandse bergdichter Geerte Kockere.

Taken vervangen stalen frame

Voor de uitkijktoren gebruikte Willem Goemaere twee boomsoorten: de schietwilg en de haagbeuk. “De schietwilg is een zachte houtsoort die heel vlug de verbinding kan maken met de bevestigingspunten, haagbeuk is dan weer een harde houtsoort. Eenmaal de bomen hun volle groei bereikt hebben, zullen ze het stalen frame vervangen en het platform van de uitkijktoren dragen.”

Vanop het platform is er een prachtig uitzicht op de Douvevallei en met goed helder weer tekent zich de stedelijke horizon van Rijsel af. “De toren evolueert seizoen per seizoen, jaar na jaar en dit door de groei en de bloei van de bomen. De gebruikers zullen het gevoel krijgen door de boomkruinen te lopen. Een unieke belevenis dus. Na een aantal jaar halen we de tijdelijke onderschoring weg en staat de constructie volledig op de bomen. Dan is de toren pas echt af.”

Landschapsfonds Westhoek

Dit nieuwe groene initiatief kreeg heel wat weerklank bij de overheden en zette samen met andere proefprojecten aan tot het oprichten van het Landschapsfonds Westhoek. Verenigingen, georganiseerde bewonersgroepen en ook geëngageerde buurtbewoners worden zo aangemoedigd om kleinschalige groeninitiatieven in of nabij het dorp of de buurt op te starten.

De helft van het beoogde bedrag dat ze hiervoor nodig hebben, krijgen ze van het Landschapsfonds Westhoek, op voorwaarde dat ze de andere helft ophalen via crowdfunding. Het Landschapsfonds Westhoek wordt officieel voorgesteld op 26 augustus. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier