Levende reuzenhaai aangespoeld in De Panne

Redactie KW

Zaterdagnamiddag is in De Panne een reuzenhaai van ruim drie meter aangespoeld op de kust. “Hij zwemt nu op zowat vijftig meter voor het strand rondjes in ondiep water. We hopen dat hij opnieuw richting volle zee zwemt”, zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen omstreeks 15 uur.

Voor Jan Haelters, die al 21 jaar bij het Instituut werkt, is de aanspoeling van een levende reuzenhaai een primeur. De unieke gebeurtenis kan ook op de belangstelling van heel wat strandtoeristen rekenen. “Hij is zeker drie meter lang, maar voor een reuzenhaai is dat nog klein. Hij moet nog veel groeien”, zegt Haelters. Of het dier schade heeft overgehouden aan zijn uitje op het zand is niet duidelijk. “Momenteel zwemt hij vlot in cirkeltjes. Hij heeft natuurlijk wel even op het strand gelegen zonder zuurstofrijk water. De gevolgen daarvan kunnen we nog niet honderd procent inschatten.”

De haai bevindt zich in zeer ondiep water, van zowat een meter diep. Een zestal mensen behouden hem er van om zich opnieuw richting strand te begeven.

(BELGA – foto JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier