Landelijke gilde uit Heestert gaat strijd tegen zwerfvuil aan

100 meter was 1 zak vol met afval © GV
Redactie KW

De Landelijke Gilden en de Boerenbond voeren campagne tegen zwerfvuil. Ook de Landelijke Gilde uit Heestert stapt mee in het verhaal door o.a. enkele sensibilisatieborden te plaatsen.

Op een strook van amper 100 meter hebben enkele mensen van de Landelijke Gilde bijna een volledige zak zwerfvuil opgeraapt. Ze beëindigen hun korte actie met het plaatsen van een bordje met het opschrift ‘De boer houdt het proper, jij toch ook’. “Dergelijke bordjes zullen op heel wat landelijke wegen te zien zijn. Daarmee willen we de mensen sensibiliseren om hun afval mee te nemen naar huis en daar in de afvalzak te deponeren. Naast dit ene opschrift, hebben we ook nog een ander bord met ‘De koeien houden niet van blik’.”, vertelt Johan Coussement van de LG.

Contractueel verplicht

Hoewel er heel wat wielertoeristen gebruik maken van die landelijke wegen, zijn zij volgens Coussement niet de vervuilers. “Wanneer we even kijken naar het afval zien we o.a. grote bierblikjes. Er zat zelfs een grote pot bij met een lepel er in. Niet meteen zaken dus dat de wielertoerist in zijn basisuitrusting heeft. Ik denk eerder dat het mensen zijn die vanuit de wagen het afval hier kieperen.”

Volgens Johan Coussement is het zwerfvuil niet alleen belastend voor het milieu, het betekent ook een financiële meerkost voor de landbouwers. “Elke landbouwer is contractueel verplicht om zijn velden voor de oogst tweemaal te controleren op zwerfvuil. Wanneer de geoogste producten bij levering in de fabriek nog stukjes blik, papier of plasticafval bevatten, wordt de ganse partij onherroepelijk afgekeurd.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier