Landbouwgrond kost bij ons het meest

© Getty Images
Redactie KW

Landbouwgrond kost geld, veel geld. Zeker bij ons in West-Vlaanderen. Nergens wordt in ons land meer betaald voor een hectare landbouwgrond dan bij ons. Maar… net als elders is de prijs ook in West-Vlaanderen lichtjes gedaald. De kavels die verkocht worden zijn bij ons doorgaans groter dan in andere provincies.

De cijfers komen van de notarisbarometer. Voor een goed begrip: onder landbouwgrond wordt grond begrepen waarop gewassen worden geteeld én waarop dieren worden gehouden. Weiland is dus ook landbouwgrond, maar boomgaarden of bossen zijn dat niet.

Gemiddeld kost een hectare landbouwgrond in onze provincie iets minder dan 60.500 euro. Dat is voor heel het land de hoogste prijs. Maar het was ooit nog meer. Want de prijs is voor het eerst sinds lang een beetje gedaald. Om precies te zijn: met net geen 7 procent. Ook in Antwerpen en Limburg verminderde de prijs voor een hectare landbouwgrond in de loop van het jaar. In Antwerpen was dat zelfs voor de tweede keer op rij het geval. Maar in Oost-Vlaanderen – waar de prijs in de loop van 2017 nog daalde – ging hij weer fors – met één tiende – weer omhoog.

De grootte van de verkochte kavels verschilt sterk van streek tot streek

Over een tijdspanne van vijf jaar beschouwd is de landbouwgrond algemeen in prijs gestegen en wel het meest in Limburg: een hectare is daar bijna de helft (44 procent) duurder. In West-Vlaanderen kost een hectare net één derde meer dan vijf jaar geleden. In Vlaams-Brabant een kwart meer en in Antwerpen maar 8 procent meer.

De grootte van de verkochte kavels verschilt heel sterk van streek tot streek. In Limburg gaat het gemiddeld om kleine stukken – iets meer dan een halve hectare -, terwijl de gemiddelde kavels nergens groter zijn dan bij ons, zo’n 1,7 hectare. Toch lijken de kavels over heel het land jaar na jaar kleiner te worden. In Vlaanderen de voorbije jaar een kwart minder (van gemiddeld 1,2 naar 0,9 ha) en in Wallonië één vijfde kleiner (van 1,7 naar 1,4 hectare).

Maar wat bepaalt precies de waarde van landbouwgrond? Volgens de notarisbarometer wordt bij prijsbepaling rekening gehouden met de ligging van het perceel en de omgeving, met de kwaliteit van de grond en de bodemstructuur. Ook de beschikbaarheid van grond – is het perceel al of niet verpacht – speelt een rol. Gemiddeld kost een pachtvrije grond net geen kwart meer dan verpachte grond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier