Laatste lindeboom aan verlaagde Leieboorden op sterven na dood

Groen Kortrijk voerde afgelopen week actie aan de linde. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het ziet ernaar uit dat de dagen van de laatste lindeboom aan de verlaagde Leieboorden geteld zijn. De extreme droogte van de afgelopen maanden deed de enige overlever van de Leiewerken geen goed.

“We kozen dan ook symbolisch deze plek om onze oproep aan het stadsbestuur te lanceren. We vragen dat ze bomen deftig verzorgen en ingrijpen in een situatie als deze”, aldus Philippe Avijn van Groen Kortrijk.

“Groen is meer dan ooit belangrijk om onze stad af te koelen en met een paar kleine sierboompjes, die je om de paar jaar moet vervangen, zullen we er niet geraken. Het zijn bomen als deze linde, die deftig schaduw geven, die we moeten bewaren.”

Vroeger stonden er verschillende grote lindebomen aan de verlaagde Leiboorden. Maar ze sneuvelden allemaal tijdens de Leiewerken.

Groen vraagt dan ook dat de stad een inventaris opstelt van het groen in de stad. Schepen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A) beloofde in de gemeenteraad dat die er ook zou komen. Schepen van Nette Stad Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) hoopt bovendien dat de linde nog zal herstellen.

“Hij heeft een slag van de hitte gekregen, maar wordt in de gaten gehouden”, legt ze uit. “De diensten hebben er goede hoop op dat hij zich zal herpakken. Het zou in elk geval jammer zijn als hij de geest geeft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier